Fotó: Kolozsvár hivatalos Facebook-oldala
Hurrá, utazunk!
papmeli
2018. augusztus 13. hétfő, 18:08
Ultramodern lesz a kolozsvári közszállítás. Már csak utak kellenek.

Újabb 50 vadonatúj trolibusz fog közlekedni Kolozsvár utcáin, miután a Solaris cég megnyerte az ezekre kiírt versenytárgyalást. A lengyel cég egyedüliként tett ajánlatot a járművek legyártására, a szerződés értéke mintegy 123 millió lej.

Egyetlen jármű közel 2,5 millió lejbe kerül áfa nélkül, közölte egy rádióműsorban Emil Boc polgármester. Az elöljáró szerint a 18 méter hosszú trolik 140 személy szállítására alkalmasak, 36 ülőhely van bennük. Az ultramodern járműveken fogyatékkal élő, kerekesszékes személyek is utazhatnak, videókamerák, WI-FI és légkondicionáló berendezés is van bennük.

A keretszerződés szerint a lengyel cég négy év alatt szállítja le a járműveket, az első trolik jövő ősszel érkeznének. A beruházást a Regionális Operatív Program (POR) keretében és a helyi büdzséből finanszírozzák.

A kolozsvári önkormányzatnak nem volt nagy választása a nyertes kiválasztásakor, bár a feladatkiíró füzet iránt több cég is érdeklődött, ajánlatot csak a Solaris tett. A korábbi, februárban kiírt licitet érdeklődők hiányában érvényteleníteni kellett. A lengyel cég egyébként országos premierként 30 elektromos autóbuszt is gyártott már Kolozsvárnak, az első 11 június elseje óta közlekedik.

A kolozsvári polgármesteri hivatal a trolik és buszok mellé villamosok beszerzését is tervezi, a 22 vadonatúj járművet az aradi Astra Vagoane fogja legyártani. A járművekért összesen 170 millió lejt fizet a kincses város. A román cég eddig egyedüli ajánlattevőként Nagyváradnak és Galacnak is gyártana villamosokat.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27771
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.