Tóparti vetítés 2016-ban
Este a parton
szabot
2018. augusztus 13. hétfő, 19:22
Hűsöljön filmekkel: két este is a Iulius Parkban áll meg a Next Caravan.
Épp akkor ér Kolozsvárra a bukaresti Next filmfesztivál karavánja, amikor a nyárközepi minivakáció: augusztus 14-én és 15-én, Nagyboldogasszony immár Romániában is munkaszüneti napján. 
 
Ezen a két estén a Iulius Mall melletti parkban veri fel a sátrát, illetve a vetítővásznát az ifjú filmes tehetségek leglazább fejvadásza, a Next fesztivál. A kétmilliós Bukarestben is családi hangulatot teremtő fesztivál az előző év legjobb hazai és külföldi kisfilmjeit és animációit szokta díjazni, nyáron pedig szétszórni az országban.
 
Az idei, centenáriumi évben a kétnapos kolozsvári megálló első estéjén az elmúlt száz év romániai rövidfilmjeiből válogat, a legidősebb egy 90 éves, Ilyen az élet című, 12 perces film lesz. De megnézhetjük a méltán agyondíjazott román rendezők, mint Cristian Mungiu vagy Corneliu Porumboiu egy-egy korai alkotását, vagy azt a kisfilmet, amellyel Radu Jude 2006-ban jelezte, hogy beszáll az igazán nagyok ligájába: a Lampa cu căciulă (A lámpa) című, 23 perces műremeket.
 
A második estén, augusztus 15-én a hazai mezőny legjobb rendezőnőinek feminista ihletésű alkotásait vetítik, köztük ezt a rövidfilmet, amely három, még rövidebb filmecskéből áll:
 
 
A vetítések este 9-től kezdődnek mindkét este, a belépés ingyenes. A parkban fűre lépni szabad, sőt kifejezetten javallott, és nemcsak lépni, hanem rá is heveredni, hogy a mögöttünk ülők is lássák a vásznat. Szintén ajánlott pokrócot vagy izolírt hozni, mert a park csak a füvet és az áramot biztosítja.
 

A keddi program:

Așa e viața, regia Marin Iorda, România, 1928, 12’
Scurtă istorie, regia Ioan Popescu Gopo, România, 1957, 10’
Arta apărării individuale, regia Ovidiu Bose Paștină, România, 1980, 20’
Mariana, regia Cristian Mungiu, România, 1997, 8’
Poveste la Scara C, regia Cristian Nemescu, România, 2002, 15’
Călătorie la oraș, regia Corneliu Porumboiu, 2003, 19’
Lampa cu căciulă, regia Radu Jude, România 2006, 23’
Radu + Ana, regia Paul Negoescu, România, 2007, 8’
A vetítés teljes ideje 115 perc.
 

A szerdai program:

30-40-50, regia Iulia Rugină, România, 2012, 25’
Idle, regia Raia al Souliman, România, 2013, 23’
Fereastra, regia Georgiana Moldoveanu, România, 2014, 15’
Duminică, regia Sânziana Nicola, România, 2014, 13’
O lume nouă, regia Luiza Pârvu, România, 2014, 23’
A vetítés teljes ideje 99 perc.
comments powered by Disqus
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.