Fotó: KMN | Archívum
Az időjárásról jelentjük
Timi
2018. augusztus 13. hétfő, 17:22
A kánikulát gyenge nyári záporok enyhítik majd.

Bár az előző évek során már számtalanszor kiderült, hogy az időjárás nem tántorítja el a Kolozsvári Magyar Napok közönségét attól, hogy részt vegyen a programkavalkádon, azért jó előre tudni, hogy esőkabátra vagy inkább lenge, nyárias öltözetre lesz szükség a rendezvény bő egy hete alatt. Az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) hétfőn közzétett előrejelzése alapján jelentjük: mindkettőre szükség lesz.

Bár alapvetően a szabadtéri programoknak kedvező időjárásra számíthatunk a következő két hétben, az átlagosnál nagyobb hőség lesz, de főleg a jövő hét közepén gyenge nyári zivatar is előfordulhat.

Erdély egész területén a sokévi átlagnál melegebb időjárás lesz: a nappali legmagasabb hőmérsékleti értékek 28-30 Celsius-fok körül alakulnak, ez alól csak az augusztus 21-24-e közötti időszak lesz kivétel, amikor ennél 2-3 fokkal kevesebb lesz. Az éjszakai hőmérsékletek változóak lesznek: 13-15 Celsius fok között ezen a héten, 11-14 fok között a második héten. Csapadék csak helyileg alakulhat ki, elsősorban augusztus 15-e és 19-e között, ezt követen ezek valószínűsége jelentősen csökken.

A Bánságban és a Partiumban szintén a sokévi átlagnál melegebb lesz: augusztus 15-16-át kivéve, a maximumok regionális értékei meghaladják a 32 Celsius-fokot. A második héten a legmagasabb hőmérsékleti értékek 28-30 Celsius fok körül alakulnak. Az éjszakai hőmérsékletek 16-19 Celsius fok között, majd 13-17 fok között várhatóak. Villámlásoktól kísért gyenge záporok helyileg kialakulhatnak, elsősorban augusztus 15-e és 17-e, illetve 18-a és 22-e között, ezt követen ezek valószínűsége jelentősen csökken. Hasonló értékek várhatóak a Máramarosban is.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27770
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.