Tüntetés Kolozsváron | Illusztráció: Főtér.ro
protesztvíkend
szabot
2018. augusztus 11. szombat, 21:23
Számbelileg kisebbek a tüntetések, de legalább annyira nagy a felháborodás, mint tegnap.
Szombat estére mintegy tízezer ember gyűlt össze a bukaresti Victoriei téren egy újabb kormányellenes tüntetésre. Ezúttal a felháborodás is az utcára vitte az embereket, amit a csendőrök tegnap esti, a békés tüntetőkkel is erőszakos fellépése váltott ki.
 
A demonstrálók között van a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke is. Ludovic Orban keresztülment a tömegen, és a csendőrök által felállított védőkorlát előtt állt meg – írja az Agerpres hírügynökség. A tüntetésen részt vesz az USR vezetése is, ahogy tegnap.
 
A tüntetők között sok a kisgyermekes szülő. A demonstrálók román, amerikai, brit, kanadai, belgiumi és spanyol zászlókat lengetnek, ugyanakkor dobokkal, vuvuzelákkal vannak felszerelkezve. Kevesebb a skandálás, mint a pénteki tüntetésen, és nyugodt a hangulat. A Victoriei tér körül csendőrök, rendőrök és rohammentősök vannak. 
 
 
Kolozsváron mintegy két-háromezren, Brassóban és Temesváron ezerötszázan, Nagyszebenben kétezerötszázan, Konstancán mintegy ezren tüntetnek szombat este a Digi24 hírtelevízió összesítése szerint.
 
Kolozsváron a tegnapihoz képest harmadára csökkent a tüntetők létszáma, és ezúttal nem hagyták el a belvárost, mint tegnap, amikor az egy kilométer hosszú tömeg bejárta a Mărăști negyedet.
 
Ma este a prefektúra előtt tüntetnek most már másfél órája megbénítva a közlekedést a város kelet-nyugati tengelyén. A tömeg csak a mentőautókat engedi át. A prefektúra épülete előtt felsorakozó csendőröknek azt skandálták, hogy ne védjék a tolvajokat, és külön felhívták a figyelmüket, hogy a törvénytelen és lelkiismeretük elleni parancsokat ne hajtsák végre.
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27752
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A szenátus ismét megszavazta az államfő által korábban kifogásolt jogszabályt.
Ha jobban belegondolunk, ezen nagyon nincs mit csodálkozni. Tessék, a magyarázat.
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Aztán be is zárt, de közben jól megnéztük magunknak a nemzetközi ebseregletet, és saját győzteseket is választottunk, ha már kutyaszépség és verseny.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.
Több mint félszáz egykori politikai fogoly holtteste vár a végtisztességre.
Hiába nyert decemberben Román Kupát a kanadai Don MacAdam, alig két hónap után kirúgták.
A székely foci körül terjengő etnikai botrányfelhő értelmezése, (helyi) román szemszögből. Jó is, nem is.
A Világörökség számos helyszínét adó gazdag kultúra, gyönyörű tengerpart, kiváló ételek – így jellemzik Vietnámot „túravezetőink”, a kolozsvári Bíró Sára, Sánta Levente és Toró Tamás. Útibeszámolónk második részében az ország északi, középső és déli részén kalandozunk.
A székelyudvarhelyi Berecz Edgárt mostanság a lovas akrobatika foglalkoztatja, de volt már minden, amit csak el lehet képzelni.