Fotó: OSZK
Kelep-telep
Jean St'Ay
2018. augusztus 10. péntek, 12:53
Mindezt egy telefonos applikáció segítségével állapította meg a Román Madártani Egyesület.

A törökök démoni madárnak tartják, mi, magyarok viszont épp ellenkezőleg, amint arra a gyermekdal is utal (jó, a 150 éves török uralom mellett). Ráadásul hasznos madár, kedves madár, szép madár. Igen, ő a fehér gólya, latinul Ciconia ciconia. És ha mindez így van, akkor bizony, oda kell figyelni rá rendesen.

A Román Madártani Egyesület és az ENEL áramszolgáltató szépen létrehoztak egy Uite, barza! (Ni, a gólya!) nevű telefonos applikációt, amelyet működése óta 9352 felhasználó töltött le. Az applikáció lényege, hogy aki valahol gólyát, gólyafészket lát, szépen bejelölheti, ezzel hatékonyan hozzájárulhat a faj nyilvántartásához. És ily módon létrejön egy egész pontos (tér)kép arról, hány gólya is fészkel Románia területén.

A nagy számok: Románia területén jelenleg több mint 3000 gólyafészket észleltek az applikáció segítségével. Ebből 1676 új fészeknek minősül, vagyis eddig nem volt az adatbázisban. Ami a madarak számát illeti, idén 10 238 gólyát számoltak össze, a tavalyi 8241-hez képest. A jelzett számú fészekben összesen 5311 fiókát számláltak meg.

Persze, toplista is készült az idei gólyanépszámláláson. Ahol Hargita és Kovászna megye igen előkelő helyen áll. Nézzük a megyék szerinti eloszlást: első helyen Tulcea megye áll 327 fészekkel, második Suceava megye 293 fészekkel, harmadik Hargita megye 255 fészekkel, következik Călărași megye (186 fészek), Kovászna megye (183 fészek), aztán sorban Iași, Konstanca, Botoșani, Brăila és Bihar megye.

A települések top tízében még jobb helyeket értek el idén a székely helységek. Első Murighiol (Tulcea megye, 68 fészek), második Csíkszentsimon (Hargita megye, 61 fészek), harmadik Nagyajta (Kovászna megye, 58 fészek), negyedik Madéfalva (Hargita megye, 52 fészek), ötödik Grădiștea (Călărași megye, 41 fészek), de ott van a legjobb tíz között Barót, Csíkszentkirály, Vicovu de Sus (Suceava megye), Berteștii de sus (Brăila megye) és Cornu Luncii (Suceava megye) is.

Az applikáció térképéről egyéb adatok is leolvashatók. Például: a legmagasabban elhelyezkedő gólyafészek Kolozs megyében található, 1154 méteren, a legalacsonyabban fekvő viszont a Tulcea megyei Sfântu Gheorghe településen. Vagy: a legtöbb gólyafészek villanypóznákon található (1946 fészek), de vannak olyan különc gólyák is, amelyek megyehatárjelzőkön fészkelnek, mint például Fehér megyében. Extrém érdekességnek minősül az ornitológusok szerint az is, hogy Bukarestben jelezték két gólyafészek létét, amire korábban még nem volt példa.

A villanypóznákon fészkelő gólyákra sajnos nagy veszedelem leselkedik, hiszen a nem szigetelt vezetékek esetén előfordulhat, hogy megcsapja őket az áram. Itt jön be az áramszolgáltató a képbe: az applikáció adatai alapján az illetékesek folyamatosan szigetelik a fészkelőhelyként használt póznákat.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27740
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A szenátus ismét megszavazta az államfő által korábban kifogásolt jogszabályt.
Ha jobban belegondolunk, ezen nagyon nincs mit csodálkozni. Tessék, a magyarázat.
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Aztán be is zárt, de közben jól megnéztük magunknak a nemzetközi ebseregletet, és saját győzteseket is választottunk, ha már kutyaszépség és verseny.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.
Több mint félszáz egykori politikai fogoly holtteste vár a végtisztességre.
Hiába nyert decemberben Román Kupát a kanadai Don MacAdam, alig két hónap után kirúgták.
A székely foci körül terjengő etnikai botrányfelhő értelmezése, (helyi) román szemszögből. Jó is, nem is.
A Világörökség számos helyszínét adó gazdag kultúra, gyönyörű tengerpart, kiváló ételek – így jellemzik Vietnámot „túravezetőink”, a kolozsvári Bíró Sára, Sánta Levente és Toró Tamás. Útibeszámolónk második részében az ország északi, középső és déli részén kalandozunk.
A székelyudvarhelyi Berecz Edgárt mostanság a lovas akrobatika foglalkoztatja, de volt már minden, amit csak el lehet képzelni.