Welcome home!
papmeli
2018. augusztus 9. csütörtök, 15:29
Ekkora buli ejsze csak az uniós csatlakozáskor volt a borsi határátkelőnél: üdvrivalgással fogadták a tüntetni hazatérő románokat.

Nagyváradiak tucatjai vonultak ki szerdán este a borsi határátkelőhöz, hogy üdvözöljék a tüntetni hazatérő külföldi románokat. Ekkor futott be ugyanis a pénteki PSD-ellenes tüntetésre érkező emigráltak első csoportja, szervezetten, konvojban érkeztek a magyar-román határhoz.

Ahol Mălin Bot újságíró várta őket mintegy 60, kimondottan a köszöntésükre kivonult nagyváradi lakos társaságában. A helyeik #rezist és #FărăPenali feliratú pólókban, zászlókkal, dobokkal felszerelkezve, PSD-ellenes rigmusokat skandálva üdvözölték a határellenőrzésen átesett hazatérőket, akik zömében Nagy-Britannniából érkeztek.

Több külföldi gépkocsi lehúzott az út szélére és utasaik kiszálltak ölelkezni a fogadóbizottság tagjaival, majd együtt skandáltak a kormány távozását kérve. „Olyan országot akarunk, mint kint” (Vrem o țară ca afară!) – ismételték a jól ismert rigmust. Többen is úgy nyilatkoztak, hazatérnének,  ha az országban jobban mennének a dolgok.

A mintegy 50 fős csoport egy része Nagyváradon töltötte az éjszakát, majd reggel Kolozsvár felé vették az irányt. Egy részük Bánffyhunyadon is megállt, majd a kincses városban, a Széchenyi téren volt a gyülekező, ahol szintén skandáltak. Itt Spanyolországból, Olaszországból és Belgiumból érkezett társaik is csatlakoztak hozzájuk.

Újabb megállókat terveznek Marosvásárghelyen és Brassóban is, és a fél országot végigtüntetve jutnak el Bukarestbe a diaszpóra holnapi PSD-ellenes tiltakozására.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27725
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A szenátus ismét megszavazta az államfő által korábban kifogásolt jogszabályt.
Ha jobban belegondolunk, ezen nagyon nincs mit csodálkozni. Tessék, a magyarázat.
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Aztán be is zárt, de közben jól megnéztük magunknak a nemzetközi ebseregletet, és saját győzteseket is választottunk, ha már kutyaszépség és verseny.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.
Több mint félszáz egykori politikai fogoly holtteste vár a végtisztességre.
Hiába nyert decemberben Román Kupát a kanadai Don MacAdam, alig két hónap után kirúgták.
A székely foci körül terjengő etnikai botrányfelhő értelmezése, (helyi) román szemszögből. Jó is, nem is.
A Világörökség számos helyszínét adó gazdag kultúra, gyönyörű tengerpart, kiváló ételek – így jellemzik Vietnámot „túravezetőink”, a kolozsvári Bíró Sára, Sánta Levente és Toró Tamás. Útibeszámolónk második részében az ország északi, középső és déli részén kalandozunk.
A székelyudvarhelyi Berecz Edgárt mostanság a lovas akrobatika foglalkoztatja, de volt már minden, amit csak el lehet képzelni.