ejnye-bejnye!
Jean St'Ay
2018. augusztus 3. péntek, 10:20
A Nagy Tesó nyilván nem esett hanyatt a baki miatt. De azért felemelte a mutatóujját. És ez felér egy ballisztikus rakétával.

Amint arról beszámoltunk, Mihai Fifor román védelmi miniszter a minap alaposan elszólta magát. Azt találta mondani, hogy a deveselui NATO-támaszponton ballisztikus rakéták vannak. Aztán persze gyorsan megmagyarázta, hogy á, dehogy, nem is úgy kell érteni, ahogy mondta, hanem pont másképp.

Eltelt pár nap, és a bukaresti orosz nagykövetség Facebook-oldalán megjelent egy közlemény. Röviden összefoglaljuk a lényeget. A nagykövetségen egyrészt meglepetéssel tapasztalták azt a hisztit, amelyet Fifor úr „nem helyénvaló” kijelentések keltettek Romániában. Az orosz fél úgy ítéli meg, hogy a hisztinek markáns „belpolitikai aromája” van. No comment, mondják erre az oroszok, ez Románia belügye.

És most jön az a rész, amelytől bármely román politikai vezérnek nyugodtan égnek állhat a haja, ha van neki. Ugyanis az oroszok sajnálatukat fejezik ki arra vonatkozóan, hogy Bukarestben továbbra is „struccpolitikát” folytatnak a legfőbb idevágó vonatkozással kapcsolatban. Ami a következő: az amerikai rakétaelhárító rendszerek romániai jelenléte nem csak, hogy felborítja a globális stratégiai egyensúlyt, de potenciális fenyegetést is jelent Oroszország nemzeti biztonságára nézve.

Putyin elnök még 2016-ban világosan megmondta: a rakétavetőkre könnyű támadó rakétákat helyezni. Egyáltalán nem nehéz egy rakétát kicserélni egy másikkal. Erre még a románok is rájönnek. (Juj!) Eddig a románoknak fogalmuk sem volt arról, milyen érzés, ha tűzvonalban vannak. Nos, a jövőben lesz fogalmuk, ugyanis Oroszország olyan lépésekre kényszerül, amelyek szavatolják a saját biztonságát. Válaszként, persze. Mert Oroszország sose lép elsőként.

Nos, nem hisszük, hogy akad olyan politikai vezér, aki repesve olvas egy ilyen üzenetet.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27650
Naná, hogy ezért is feljelentette a fürdővárost.
Vagyis az tisztelt országvezetés jól megszívatta drága, de annál trébb ünnepléssel, cserébe adott neki ingyenkaját.
Sorra kerülik el az országot a legnagyobb járműipari társaságok.
A hatalom a nép orra alá dugja a trikolórt, és onnan tilos másról beszélni. Sabin Gherman írása.
Bepillantottunk a jövőbe, ami már a jelen: mesterséges intelligenciával és robotokkal élünk együtt. Vérkomoly kérdésekkel játszottunk el az idei Kommunikációs Napokon.
Nem nagyon tudni, honnan lesz tízmilliárd euró helyi beruházásokra, amikor az idei utolsó nyugdíjakat a kormány tartalékalapjából fizetik ki.
Ez pedig édeskevés, már ha közoktatási stratégiáról beszélünk és nem újramelegített vitákról, véli Mircea Miclea, volt oktatási miniszter.
Na jó, ellenzéki megrendelésre készült, de azért olyan nagyot nem tévedhet.
Az emberi jogok világnapján történt. Vagyis hétfőn. Amikor a közleményírók is agyhalottak.
Amikor a románok is kiakadnak a saját túlhabzó nacionál-hisztériájuk kapcsán. Persze, anélkül, hogy elismernék: Erdélyt valóban elcsatolták.
Tudta, hogy Hobo ma is középiskolai történelemtanár lenne, ha nem alapít hobbizenekart? És hogy Deák Bill Gyulát zenésztársai csak Dukátnak becézték, pusztán anyagi okok miatt? A 73 éves Kossuth-díjas művész életpályájáról vallott.
Megkávéztatják a fáradt sofőröket az ünnepek alatt a magyar és román rendőrök.
Egyszerű matematika az egész: 210 ezer autóra alig 50 ezer parkolóhely jut.