ejnye-bejnye!
Jean St'Ay
2018. augusztus 3. péntek, 10:20
A Nagy Tesó nyilván nem esett hanyatt a baki miatt. De azért felemelte a mutatóujját. És ez felér egy ballisztikus rakétával.

Amint arról beszámoltunk, Mihai Fifor román védelmi miniszter a minap alaposan elszólta magát. Azt találta mondani, hogy a deveselui NATO-támaszponton ballisztikus rakéták vannak. Aztán persze gyorsan megmagyarázta, hogy á, dehogy, nem is úgy kell érteni, ahogy mondta, hanem pont másképp.

Eltelt pár nap, és a bukaresti orosz nagykövetség Facebook-oldalán megjelent egy közlemény. Röviden összefoglaljuk a lényeget. A nagykövetségen egyrészt meglepetéssel tapasztalták azt a hisztit, amelyet Fifor úr „nem helyénvaló” kijelentések keltettek Romániában. Az orosz fél úgy ítéli meg, hogy a hisztinek markáns „belpolitikai aromája” van. No comment, mondják erre az oroszok, ez Románia belügye.

És most jön az a rész, amelytől bármely román politikai vezérnek nyugodtan égnek állhat a haja, ha van neki. Ugyanis az oroszok sajnálatukat fejezik ki arra vonatkozóan, hogy Bukarestben továbbra is „struccpolitikát” folytatnak a legfőbb idevágó vonatkozással kapcsolatban. Ami a következő: az amerikai rakétaelhárító rendszerek romániai jelenléte nem csak, hogy felborítja a globális stratégiai egyensúlyt, de potenciális fenyegetést is jelent Oroszország nemzeti biztonságára nézve.

Putyin elnök még 2016-ban világosan megmondta: a rakétavetőkre könnyű támadó rakétákat helyezni. Egyáltalán nem nehéz egy rakétát kicserélni egy másikkal. Erre még a románok is rájönnek. (Juj!) Eddig a románoknak fogalmuk sem volt arról, milyen érzés, ha tűzvonalban vannak. Nos, a jövőben lesz fogalmuk, ugyanis Oroszország olyan lépésekre kényszerül, amelyek szavatolják a saját biztonságát. Válaszként, persze. Mert Oroszország sose lép elsőként.

Nos, nem hisszük, hogy akad olyan politikai vezér, aki repesve olvas egy ilyen üzenetet.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27650
Pedig egységes, meg szuverén, meg oszthatatlan. És belső ellenségnek itt vannak a székelyek, a magyarok. De úgy látszik, ez valamiért már nem elég.
Saját, tehát friss és helyi termékeit árulja a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem.
Nos, nem a mioritikus haza költségvetésére vonatkozó adatsorokat.
Sok mindennel vádolja a szerző az 1989 utáni román kormányokat. Például azzal is, hogy eladják a mioritikus haza szuverenitását a magyaroknak.
Botrányt csinált a kormánytöbbség, mert hat tagja is megszavazta az emelést a röhejes 84 lejről.
A PSD polgármesterei is látják, hogy csődbe viszi a településeket. Az RMDSZ-esek közül eddig egyedül Kereskényi bírálja.
Az önkormányzat a kulturális minisztériumtól várt engedélyt a közbeavatkozáshoz, a minisztérium pedig az önkormányzattól.
Különvonatot indítanának Nagyvárad–Csíkszereda útvonalon.
Mert a vers is ajándék, főleg ha megosztjuk azokkal, akiket szeretünk.
A kolozsvári Sapientia gondolt egy nagyot: már idén beindulhat a nappali tagozatos alapképzés.
Az összes igazságügyi miniszter az EU-ban megkapta a román tárcavezető frusztrált levelét.
A Sepsi OSK elleni meccsen tolták túl a gyűlölködést a bukaresti csapat szurkolói.