Tyuhaj!
Jean St'Ay
2018. augusztus 2. csütörtök, 13:07
Van biza. Egy helyi vállalkozó a Tesla sikerén fölbátorodva nekiállt, és összedobott egy villanyautót. Már fut is.

Az illető úriembert úgy hívják, hogy Gheorghe Mureșan, és korábban textilipari vállalkozása volt. Miután látta, hogy Elon Musk Teslája mekkorát futott (sőt, kiröppent a világűrbe is), kapta magát, feladta korábbi vállalkozását és nekiállt összekalapálni egy villanyautót. Felvette a kapcsolatot a hazai és külhoni forgalmazókkal, bütykölt, szerelt, és végül sikerült összeraknia néhány modellt, amelyek már gurulnak is az utakon, például Nagybányán, Kolozsváron és Bukarestben.

A tervező-konstruktőr elégedett a jármű gyorsulásával, azt állítja, anélkül elstartolhat valaki a jelzőlámpánál, hogy hátulról rádudáljanak. A jelenlegi modell maximális sebessége 55 km/h. A jármű elülső felében található öt darab  8 voltos, 150 amperes akkumulátor az autó szíve. Ezzel a megoldással 100 kilométeren gyakorlatilag 7-8 kilowatt a fogyasztás, amelynek ára három lej alatt van.

A nem túlzottan leleményes elnevezésű (GTG, jaj, de reméljük, hogy ez csak afféle „munkanév”) villanyautót városi közlekedésre fejlesztette ki Mureșan úr és csapata. 120–150 kilométert lehet vele gurulni „egy szuszra”, vezetési stílustól függően. A modell ára potom 13 700 euró.

A máramarosi vállalkozó terve az, hogy a közeéljövőben felépít egy összeszerelő üzemet, amelynek költségeit (másfél millió euró) európai pénzalapokból kívánja fedezni.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27638
Ha Románia első kisebbségi államelnöke ilyen csigasebességgel dönti el, mi legyen, mi ne legyen, a végítélet is lejár, mire végre határozottan kimond valamit.
Pert veszített a MOGYE, elő kell kaparnia a mindeddig rejtegetett dokumentumokat.
Igen szoros versenyben a folytonosság legyőzte a változást.
Mert az erre használható pénzt a kormány a helyi klientúra zsebébe tömi, ugyanis négyévenként ők működtetik a szavazógépet.
Nem elég, hogy Magyarország folyton ki akarja szakítani Erdélyt a mioritikus haza testéből, a Fekete-tenger felől egyre közeleg a nagy orosz mackó.
Még megérjük, hogy a mioritikus haza lesz a Hadúr Jani a kerületben.
Nem időutazáson vett részt Kolozsvár polgármestere, „csak” az Európai Bizottság start-up konferenciáján, melyet Kolozsváron szerveztek.
Ok, csak vicceltünk, egyből kitalálja.
Az állam sajnálta a pénzt az oktatására, Strasbourg most erkölcsi kártérítés kifizetésére kötelezi.
Már megint hülyének néznek bennünket, pedig az ilyesmit nagyon könnyen kiszúrja az, aki egy keveset is konyít a képszerkesztéshez.
Öt győztes meccs után leváltották Alin Minteuan edzőt, mert a tavalyi bajnoki címet behúzó Dan Petrescu visszatért Kínából.
Nagyon szeretné, ha Románia bekebelezné Moldovát.
A Nussbaum családból egyedül László élte túl Auschwitzot. Az ő megrázó történetét vitte filmre Csibi László dokumentumfilm-rendező.