Passiójáték: több száz táncos lép fel a csíksomlyói Nyeregben

A Nyeregben is látható lesz augusztusban a székely szenvedéstörténet, a Csíksomlyói passió. Rendhagyó előadást ígérnek.
Hirdetés

Újabb grandiózus produkciót láthatnak az érdeklődők a csíksomlyói hegynyeregben: több száz erdélyi szereplővel, valamint az eredeti szereplőgárdával mutatják be augusztus 18-án a Csíksomlyói passió című előadást, a budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkcióját.

Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház igazgatója elmondta: a produkció előzménye a Jézus szenvedéstörténetéről a Nemzeti Színházban tavaly bemutatott előadás. A csíksomlyói hegynyeregbe látható előadásban a budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei mellett több száz erdélyi zenész és táncos is szerepel. De közreműködik Böjte Csaba ferences rendi szerzetes gyerekkórusa és Molnár Levente operaénekes is.

Az előadás négyféle szövegből áll össze, egyrészt a 18. században Csíksomlyón bemutatott régi iskoladrámákból, másrészt a Szentírásból átemelt szövegekből, de megjelennek benne Berecz András által megszólaltatott archaikus népénekek, mesék, legendák, míg a Szőcs Géza 90-es években íródott Passiója adja.

Fotó: a Magyar Nemzeti Színház honlapja

Hirdetés

A Nemzeti Színházban zárt térben bemutatott bensőséges történettel a Nyeregben ki kellett „nyúlni” a nézők felé, ezért szigeteket hoztak létre a nézőtéren, hogy a szereplők állandóan ott legyenek a tömegben.

Zsuráfszky Zoltán koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes igazgatója szerint a produkciót a székely anyag lengi át, a Nemzeti Táncegyüttes negyven táncosához mintegy száz erdélyi táncos csatlakozik. Szerinte az előadásba bevont helyi táncosok biztosítják a kötődést a hagyományhoz, a helyszínhez.

A cselekmény három hatalmas színpadon játszódik majd, Székely László monumentális díszletei pedig eleve úgy készültek, hogy Csíksomlyón is használhatók legyenek. Az előadásról ITT lehet többet megtudni.

Hirdetés