A fotó forrása a Partiumi Magyar Napok Facebook-oldala
nyitott napok
papmeli
2018. július 20. péntek, 19:03
Szatmár és Máramaros megye több települését is behálózza idén a Partiumi Magyar Napok. És román fordítás is lesz.

Nem csak Szatmárnémetire összpontosít idén a Partiumi Magyar Napok, a régió legnagyobb magyar fesztiválja Nagykárolyra, Tasnádra és Máramarosszigetre is kiterjeszti programjait és több újítás is lesz.

A szervezők azért kezdeményezték az augusztus 20. és 26. között zajló fesztivál helyszíneinek bővítését, hogy a kulturális programok azokhoz is eljussanak, akiknek nincs lehetőségük Szatmárnémetibe utazni. Ugyanakkor a szórványban élő magyarokra is gondoltak, közölték pénteken. Stier Péter főszervező szerint

idén hangsúlyosabban nyitnak a román közönség felé is,

a színházi előadások és a filmek román felirattal lesznek megtekinthetők. A Magyar Állami Opera a Figaro 2.0 – Gördülő opera című vígoperát adja elő, de fellép a Maros Művészegyüttes és az Udvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulata, mely Lars von Trier A főfőnök című vígjátékával érkezik Szatmárnémetibe.

A fesztiválon a Szegedi Kortárs Balett és a Békéscsabai Jókai Színház is bemutatkozik, utóbbi Tamási Áron Ősvigasztalás című drámájával. A Partium legnagyobb magyar fesztiváljának nagyszínpadán többek között Király Viktor és Herczku Ágnes, valamint Demjén Ferenc lép fel.

Az idei magyar napokon a gyermek és a kézműves programok is gazdagabbak lesznek, a rendezvénysorozat kiemelt programjának szánt könyvvásáron 12 kiadó vesz részt. Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere arról számolt be, hogy a magyar napok évről-évre egyre több látogatót vonz a városba és a román lakosság körében is egyre nagyobb elismerésnek örvend.

A fesztivál programja itt böngészhető.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27459
Pedig egységes, meg szuverén, meg oszthatatlan. És belső ellenségnek itt vannak a székelyek, a magyarok. De úgy látszik, ez valamiért már nem elég.
Saját, tehát friss és helyi termékeit árulja a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem.
Nos, nem a mioritikus haza költségvetésére vonatkozó adatsorokat.
Sok mindennel vádolja a szerző az 1989 utáni román kormányokat. Például azzal is, hogy eladják a mioritikus haza szuverenitását a magyaroknak.
Botrányt csinált a kormánytöbbség, mert hat tagja is megszavazta az emelést a röhejes 84 lejről.
A PSD polgármesterei is látják, hogy csődbe viszi a településeket. Az RMDSZ-esek közül eddig egyedül Kereskényi bírálja.
Az önkormányzat a kulturális minisztériumtól várt engedélyt a közbeavatkozáshoz, a minisztérium pedig az önkormányzattól.
Különvonatot indítanának Nagyvárad–Csíkszereda útvonalon.
Mert a vers is ajándék, főleg ha megosztjuk azokkal, akiket szeretünk.
A kolozsvári Sapientia gondolt egy nagyot: már idén beindulhat a nappali tagozatos alapképzés.
Az összes igazságügyi miniszter az EU-ban megkapta a román tárcavezető frusztrált levelét.
A Sepsi OSK elleni meccsen tolták túl a gyűlölködést a bukaresti csapat szurkolói.