A kollázs a Vadkárok Székelyföldön Facebook-oldal fotóiból készült
Medvebűnözés
Timi
2018. július 16. hétfő, 18:00
Több kérvény is született ennek érdekében, már csak a környezetvédelmi tárcán múlik, mikor intézkedik.

Egy hét múlva kezdődik a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, avagy Tusványos, mely évente több mint 20 ezer fesztiválozót vonz Tusnádfürdőre. Tekintettel arra, hogy nemrég újabb medvetámadás történt a településen, ráadásul éppen a vasútállomás közelében, ahol a fesztiválozók is gyakran megfordulnak, Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök kérvényezte a helyiek által jól ismert anyamedve és három bocsa elköltöztetését.

Az önkormányzati vezető közölte: a tusványosozók egy jelentős része vonattal érkezik vagy távozik a helyszínről, nem lehet abban bízni, hogy a zaj elüldözi a medvéket – ez az elképzelés már a tavaly sem jött be. Ezt mi is tanúsíthatjuk, hiszen tavaly éppen ezen a környéken találkoztunk egy nagyvaddal Tusványos idején.  

Borboly a környezetvédelmi minisztériumhoz és a Szent Anna Vadásztársasághoz is kérvényt intézett a problémás medvecsalád elköltöztetése érdekében.

A tanácselnök mellett nemrég a helyiek egy csoportja is az illetékes tárcához fordult. Petíciójukban kifejtették: szinte minden este, sőt, már fényes nappal is gondtalanul járnak-kelnek a településen a medvék, tönkreteszik a kerítéseket, a gyümölcsfákat, a fáskamrákat, étel után kutatva még a házakba is bemerészkednek. Állításuk szerint ez így megy 2013 óta. Jelenleg egy anyamedve és három medvebocs randalíroz.

A helyiek megfogalmazása szerint bürokratikus válasz helyett konkrét lépéseket várnak az illetékesektől.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27398
Pedig egységes, meg szuverén, meg oszthatatlan. És belső ellenségnek itt vannak a székelyek, a magyarok. De úgy látszik, ez valamiért már nem elég.
Saját, tehát friss és helyi termékeit árulja a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem.
Nos, nem a mioritikus haza költségvetésére vonatkozó adatsorokat.
Sok mindennel vádolja a szerző az 1989 utáni román kormányokat. Például azzal is, hogy eladják a mioritikus haza szuverenitását a magyaroknak.
Botrányt csinált a kormánytöbbség, mert hat tagja is megszavazta az emelést a röhejes 84 lejről.
A PSD polgármesterei is látják, hogy csődbe viszi a településeket. Az RMDSZ-esek közül eddig egyedül Kereskényi bírálja.
Az önkormányzat a kulturális minisztériumtól várt engedélyt a közbeavatkozáshoz, a minisztérium pedig az önkormányzattól.
Különvonatot indítanának Nagyvárad–Csíkszereda útvonalon.
Mert a vers is ajándék, főleg ha megosztjuk azokkal, akiket szeretünk.
A kolozsvári Sapientia gondolt egy nagyot: már idén beindulhat a nappali tagozatos alapképzés.
Az összes igazságügyi miniszter az EU-ban megkapta a román tárcavezető frusztrált levelét.
A Sepsi OSK elleni meccsen tolták túl a gyűlölködést a bukaresti csapat szurkolói.