A kép forrása a Reuters
Az éjszaka soha nem érhet véget
szabot
2018. július 16. hétfő, 13:04
Autógyújtogatás, üzletek kifosztása tarkította a focivébé megnyerése utáni utcai népünnepélyt. Ketten bele is haltak az ünneplésbe.
Két személy meghalt és tetemes anyagi kár keletkezett Párizsban és más francia városokban amiatt, hogy a futballvébé megnyerése után az utcai népünnepély több helyen zavargásokba torkollt, írja a News.ro hírügynökség a Le Figaro alapján. Főként fiatalokból álló csoportok élelmiszerüzleteket és gyógyszertárakat fosztottak ki, autókat gyújtottak fel, és megtámadták a megfékezésükre kirendelt biztonsági erőket.
 
Két ember életét vesztette az elszabadult ünneplés során: Annecy-ben egy 50 éves férfi zuhant egy csatornába úgy, hogy a nyakát szegte, és már nem tudták megmenteni. Saint-Felixben egy 30 éves férfi hajtott autójával egy fának, miközben a vébégyőzelmet ünnepelte, és a helyszínen meghalt.
 
 
Párizsban autókat gyújtottak fel, üzleteket, éttermeket fosztottak ki, meghajigálták a kiérkező rendvédelmi szerveket, a csendőrök pedig könnygázzal válaszoltak. Egy személy súlyosan megsérült az utcai összecsapásokban, összesen hetet vettek őrizetbe. A fővárosban 90 ezer szurkoló követte figyelemmel a vébédöntőt szabadtéri vetítéseken a Diadalívnél, a Champ-Élysées-n, a Bastille-téren és a Mars-mezőn. Rouenban a csendőrség kiürítette a központi teret, de hasonló zavargások voltak Grenoble, Lyon, Nantes és Marseille városában, illetve más településeken is.
 
 
Franciaország 4–2-re győzte le Horvátországot az oroszországi focivébé moszkvai döntőjében, és történelme során másodszor lett labdarúgó világbajnok. A francia lapok hétfői címlapjukon köszönték meg a győzelmet a válogatottnak, a sportteljesítmény méltatása mellett a sokszínű csapat sikerének szociális és politikai visszhangjaira is kitértek.
 
A L'Équipe című sportlap címlapján a kupát magasba emelő játékosok láthatók örök boldogság felirattal. A konzervatív Le Figaro a francia himnusz, a La Marseillaise kezdő sorát idézte a címlapján: ma diadal vár!, míg a baloldali Libération címlapján a Még felirat olvasható.
 
 
A Le Parisien című lap a 19 éves Kylian Mbappét ünnepelte, aki a világbajnokság nagy felfedezettje. „Önmagában jelképe ennek a nagyon fiatal nemzeti válogatottnak, amely mérkőzésről mérkőzésre mutatott egyre nagyobb érettséget” – hangsúlyozta a lap, emlékeztetve arra, hogy 1998 után a Kékek megszerezték a második csillagot.
 
Szinte valamennyi fővárosi és regionális lap is azt hangsúlyozta, hogy ez a válogatott hosszú idő után nemzeti összefogást eredményezett, miközben a sokszínű francia társadalmat tükrözi. A 23 játékos közül 14-en afrikai származásúak és ketten nem is Franciaországban születtek: Samuel Umtiti a kameruni Yaoundéban, Steve Mandanda pedig a kongói Kinshasában. A húsz évvel ezelőtti válogatott bevándorló származású tagjaival ellentétben ez a generáció azonban már nem azt emeli ki, hogy honnan származik, hanem büszkén és szokatlan módon vállalja a francia identitását. 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27391
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.
A szenátus ismét megszavazta az államfő által korábban kifogásolt jogszabályt.
Ha jobban belegondolunk, ezen nagyon nincs mit csodálkozni. Tessék, a magyarázat.
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Aztán be is zárt, de közben jól megnéztük magunknak a nemzetközi ebseregletet, és saját győzteseket is választottunk, ha már kutyaszépség és verseny.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.