Függő játszma
béel
2018. július 13. péntek, 10:38
Călin Popescu Tăriceanu szerint nem prioritás, Liviu Dragnea szerint viszont de.

Kissé csikorogni látszik a bukaresti kormánykoalíciós együttműködés: Călin Popescu Tăriceanu, a kisebbik koalíciós partner Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke ellentmondott a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének, Liviu Dragneának, aki szerint továbbra is napirenden tartják Klaus Iohannis államfő tisztségéből való felfüggesztésének a kérdését.

Tăriceanu csütörtökön este az Antena 3 hírcsatornának nyilatkozva azt mondta: ha az elnök tiszteletben tartja az alkotmányt, nem gondolja úgy, hogy elsődleges problémának kellene lennie a felfüggesztésnek.

A szenátus elnöke szerint a felfüggesztésnek „erős politikai és alkotmányos alappal” kell rendelkeznie.

Hozzátette ugyanakkor: a „párhuzamos állam” elleni küzdelmet folytatni kell.

Koalíciós partnere, Liviu Dragnea minden bizonnyal nem fogadta kitörő örömmel  Tăriceanu nyilatkozatát, ő ugyanis szerdán este arról beszélt: okés, hogy Iohannis a felfüggesztésre vonatkozó fenyegetés nyomán leváltotta tisztségéből a korrupcióellenes ügyészség főügyészét, de az a tény, hogy az ezt kötelezővé tevő alkotmánybírósági ítélet után még 32 napig kivárt, azt jelzi, nem az alkotmány tisztelete, hanem saját pozíciójának megmentése volt az igazi célja.

Ezért Dragnea szerint nem jegelik a felfüggesztés ötletét, mint mondta, szerinte nem történhet olyasmi, hogy ősszel ne merüljön fel ismét a téma.

Ami előre vetíti, hogy szeptemberig  Tăriceanu és Dragnea még számos izgalmas, egészséges feszültséggel teli közös pillanatot él át.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27361
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.