Illusztráció | Fotó: Council of Europe, Facebook
(i)gazságügy
Timi
2018. július 13. péntek, 22:02
Elkészült a román igazságügyi reformokról szóló előzetes jelentés, melyben többek között alkotmánymódosítást javasolnak az ügyészek semlegessége érdekében.

Elkészült a Velencei Bizottság előzetes jelentése az igazságszolgáltatási törvénycsomagról, miután a független alkotmányjogászokból álló tanácsadói testület Klaus Iohannis államfő felkérésére megvizsgálta a PSD-ALDE kormánykoalíció reformtervét.

A 30 oldalas dokumentumban több javaslatot is megfogalmaznak Románia számára a főügyészekkel kapcsolatosan, mint például:

  • módosítson alkotmányt annak érdekében, hogy a főügyészek kinevezése és menesztése semleges maradjon;
  • változtasson a főügyészek kinevezési procedúráján;
  • őrizze meg az elnök és a legfelsőbb bírói tanács szerepét a főügyészek kinevezésekor ezzel ellensúlyozva az igazságügyi miniszter befolyását.

Nem nyerte el a Bizottság tetszését a törvénycsomag azon része, mely a bírák és az ügyészek felelősségre vonhatóságát szabályozza. A testület szerint a jogszabálynak ki kell mondania, hogy az ügyészek anyagilag nem vonhatók felelősségre, amennyiben rosszhiszeműség vagy hanyagság nem állapítható meg esetükben. A testület kifogásolta a bírák és ügyészek szabad véleménynyilvánítását korlátozó cikkelyt, illetve javasolta Romániának, hogy az ügyészek és a bírák visszaéléseit erre szakosodott ügyészek végezzék.

Az, hogy a javaslatokból mit fogadnak meg a törvényhozók, csak rajtuk múlik, a testület iránymutatása ugyanis csak konzultatív jellegű. Az előzetes jelentés után még pár hónapot várni kell a teljes jelentés közzétételére, emellett a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításával kapcsolatos állásfoglalás is csak októberben várható. 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27375
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.