Primaria Oradea/Facebook
kapunyitás
papmeli
2018. július 12. csütörtök, 10:36
Legalábbis azt ígérik, hogy heteken belül beindul az anyanyelvű ügyintézés a magyar lakosok számára.

Magyar nyelven is intézhetik majd hivatalos ügyeiket a nagyváradiak, ugyanis heteken belül megnyílik a rég várt ügyfélkapu a polgármesteri hivatalban. Az erre vonatkozó döntés már megszületett, csupán a technikai részleteket kell kidolgozni – számolt be a Krónika a Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke és Csomortányi István Bihar megyei elnök szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottakról. 
 
Zatykó Gyula Ilie Bolojan polgármester magyar ügyekért felelős tanácsadójaként elmondta, a „magyar ablaknál” minden olyan hivatalos ügyet el lehetne intézni magyarul, amelyben a polgármesteri hivatal illetékes. Így az itt dolgozó alkalmazottnak valamennyi területhez értenie kell. A „magyar ablakhoz” külön sorszámot igényelhetnek majd az ügyfelek. 
 
A magyar nyelvű ügyintézés bevezetésével magyar formanyomtatványokat is biztosítanak az ügyfeleknek. Zatykó Gyula kétnyelvű űrlapok bevezetését látja célszerűnek, hiszen a polgárok jórésze nem ismeri a magyar közigazgatási terminusokat, ezért az íveken a román kifejezéseket is szerepeltetni kell. Ez a dokumentumok későbbi feldolgozását is megkönnyíti, mivel a román anyanyelvű köztisztviselők is értelmezni tudnák, tette hozzá Csomortányi István.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27342
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.
Több mint félszáz egykori politikai fogoly holtteste vár a végtisztességre.
Hiába nyert decemberben Román Kupát a kanadai Don MacAdam, alig két hónap után kirúgták.
A székely foci körül terjengő etnikai botrányfelhő értelmezése, (helyi) román szemszögből. Jó is, nem is.
A Világörökség számos helyszínét adó gazdag kultúra, gyönyörű tengerpart, kiváló ételek – így jellemzik Vietnámot „túravezetőink”, a kolozsvári Bíró Sára, Sánta Levente és Toró Tamás. Útibeszámolónk második részében az ország északi, középső és déli részén kalandozunk.
A székelyudvarhelyi Berecz Edgárt mostanság a lovas akrobatika foglalkoztatja, de volt már minden, amit csak el lehet képzelni.
A legendás rendezőegyéniség és színházalapító életének 91. évében hunyt el.
Pedig egységes, meg szuverén, meg oszthatatlan. És belső ellenségnek itt vannak a székelyek, a magyarok. De úgy látszik, ez valamiért már nem elég.
Saját, tehát friss és helyi termékeit árulja a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem.
Nos, nem a mioritikus haza költségvetésére vonatkozó adatsorokat.