A kollázs Bogdan Iancu és Nagy Zoly fotójából készült (Facebook | Info Trafic, jud. Cluj)
A víz a zűr
Timi
2018. július 12. csütörtök, 19:38
Ezúttal saját bőrünkön is megtapasztaltuk, milyen amikor pár perces heves esőzés után bokáig áll a víz a fél lakásban.

Az idei csapadékos nyár folyamán már többször bebizonyosodott, hogy elég pár perces heves esőzés ahhoz, hogy Velencévé változzon Kolozsvár. Az viszont először történt meg, hogy az „úszó város” hangulata a lakásunkba is beköltözzött. Ha a közcsatornarendszer felmondja a szolgálatot, előbb-utóbb a rácsatlakozott magánházak vezetékei megtelnek vízzel, és a csapadék ott jön fel, ahol tud: esetünkben a fürdőszobai vízelvezetőn keresztül. Az még érthető, hogy egy régebbi építésű, ráadásul egy lejtős udvar alján található ház hálózata nem bírja a terhelést, de mi a helyzet Kolozsvár frissen felújított, széles sugárútjaival?

Amint kilapátoltuk a vizet a lakásból láthattuk: az eső komoly fennakadásokat okozott az egész városban. A pár éve uniós pénzből újjáépített Unió/Memorandumului úton az emberek bokáig érő vízben várták a buszt, míg a kajakozásra is alkalmas Házsongárd/Ceahlău és az Alexandru Borza utcák kereszteződésében a gépkocsik motorháztetejéig ért a víz. A Mărăști negyedben található híd alatt egy kisebb tó keletkezett, az óvatlan gépkocsivezetők könnyen ott-ragadhattak.

A Kolozs megyei katasztrófavédelem beavatkozására volt szükség a város több pontján, ahol magánházakat és pincéket lepett el a víz, többek között a Mócok útján, a Fadrusz János/Mihai Eminescu utcában, a Szent György/Lucian Blaga téren, a Bethlen/Baba Novac utcában.

Bízzunk benne, hogy addig már nem esik több eső, amíg a most elárasztott lakrészek ki nem száradnak.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27355
Létezik-e szerelem első látásra, működhet-e a távkapcsolat, számít-e a korkülönbség, áthidalható-e a hűtlenség? – keressük a választ Szabados Andrea párterapeutával. A párkapcsolatok nem működnek maguktól, figyelmeztet, ezért jobb beszélni róla.
Az állami bányavállalatnak elege lett abból, hogy ide járnak a katasztrófaturisták fotózkodni.
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.