Beke Istvánékért és az autonómiáért is tüntettek csütörtökön

A három párt mozgósítására pár százan gyűltek össze Kézdivásárhely főterén.
Hirdetés

Pár százan tüntettek csütörtök délután Kézdivásárhelyen, így fejezve ki szolidaritásukat Beke István Attilával és Szőcs Zoltánnal, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVMI) két tagjával, akiket terrorizmus vádjával a múlt héten ítélt öt év börtönbüntetésre a Legfelsőbb Bíróság.

A tiltakozást több civil szervezet és a három magyar párt szervezte. A résztvevők között volt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke, Grüman Róbert, az RMDSZ háromszéki ügyvezető elnöke, Márton Árpád RMDSZ-es szenátor, Kulcsár-Terza József képviselő és több más szervezet képviselője is.

Fotó: Gecse Noémi | Székelyhon

A résztvevők három nyelven (magyarul, románul és angolul) üzenték: Szabadságot a politikai foglyoknak!, és olyan jelszavakat skandáltak, mint „Szabadságot akarunk!”, „Nem vagyunk terroristák!”, „Autonómiát!”.

Beke Csilla, Beke István felesége a tüntetés kapcsán a Székelyhonnak elmondta: lelkiekben sokat jelent, még ha a gyakorlati hasznát egyelőre nem lehet lemérni. Reményét fejezte ki, hogy az összefogásnak lesz folytatása annak érdekében, hogy ilyen többé ne forduljon elő.

Hirdetés

A tüntetés körülbelül egy órát tartott, és a magyar és a székely himnusz eléneklésével ért véget. 

A helyszínen aláírásgyűjtést szerveztek, nemcsak Bekéék elhurcolása, hanem az erdélyi magyarokat ért sorozatok jogtiprás miatt is.

Hirdetés