Kamatlábra állva
béel
2018. július 11. szerda, 13:06
Csökkent a ROBOR szintje.

Bár nem tudni, meddig tart a trend, tény, hogy a héten egy kissé felszusszanhatnak mindazok, akiknek életére és kedélyére meghatározó jelleggel bír a háromhavi bankközi hitelkamatláb, közismertebb nevén a ROBOR.

Őroborsága ugyanis az elmúlt háromnegyed évben tapasztalt folyamatos emelkedés után úgy döntött, elege van a magaslati levegőből, és csökkenésbe kezdett. Legalábbis egy időre.

Míg tavaly ilyenkor még egy százalék alatt volt az ingatlanhitelek – főleg az Első otthon-programban felvett kölcsönök – törlesztőrészleteinek összegét meghatározó index, péntekre már 3,39 százalékon állt.

Hétfőn viszont csökkenni kezdett, igaz, nem nagyon: 3,38-as szintre szállt alá, majd ez folytatódott kedden is, amikor 3,36 volt az érték.

És láss csodát, a trend szerdán is folytatódott: a jegybank által kiadott közlemény szerint 3,35-ön áll.

Persze senki sem garantálja, hogy a csökkenés hosszú, vagy akár csak középtávon is folytatódik, főleg annak fényében, hogy a nemzeti bank illetékesei és más gazdasági szakemberek is úgy vélik: az 1 százalék alatti ROBOR-szint a természetellenes, és a mostanihoz hasonló közelít a normalitáshoz.

De azért egy egyszerű bankhiteles az ilyen apróságoknak is tud örülni.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27328
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.