Illusztráció | Főtér.ro
DNA vs PSD
szabot
2018. július 10. kedd, 15:24
Kövesi menesztése a DNA éléről csak a nyitólépés abban a taktikai háborúban, amelyben a PSD bevenné az igazságszolgáltatást irányító főbb intézményeket.
Mivel a PSD-ALDE kormánykoalíció parlamenti többsége mindent megszavaz, amit a Iordache-bizottság jóváhagy, és semmit azok közül, amit a különbizottság sem támogat, az ellenzék csak azzal tudja késleltetni az igazságügyi, büntetőjogi, legújabban pedig a közigazgatási törvénymódosítások életbe lépését, ha azokat az alkotmánybíróságon támadja meg.
 
Így tesz most a Nemzeti Liberális Párt a bírák és ügyészek jogállásáról szóló, 2004/303-as törvény módosításával is, jelentette be ma Gabriel Andronache liberális képviselő.
 

Miért fontos most ez a törvény?

Mert ez szabályozza többek között, hogyan választják ki a főügyészséget, a DNA-t és a DIICOT-ot vezető ügyészeket és azok helyetteseit a jelentkezők közül (89. cikkely). Tegnap pedig épp megürült a DNA főügyészének tisztsége azzal, hogy Klaus Iohannis államfő 30 nap várakozás után eleget tett az alkotmánybíróság döntésének, és menesztette Laura Codruța Kövesit a DNA éléről.
 
Sejtésünk szerint azért most menesztette, hogy utódját a régi eljárás szerint nevezhesse ki, hamarosan ugyanis életbe lép a liberálisok által most megtámadott törvény. A jelenleg érvényes „régi” eljárás szerint az államfő annyi jelöltet utasít vissza azok közül, akiket a miniszter javasol, ahányat nem tart alkalmasnak a főügyészi tisztségekre.
 
Az új szabályozás alapján a főügyészeket továbbra is az államfő nevezi ki az igazságügyi miniszter javaslatára és a Legfelső Bírói Tanács jóváhagyásával (aviz), viszont a miniszternek csak az első javaslatát utasíthatja el, a következőt már el kell fogadnia, bárki is legyen az.
 

Az új törvény gyakorlatilag december vége óta készen áll,

azóta januárban, márciusban és májusban támadta meg különböző részeit az alkotmánybíróságon vagy ellenzéki honatyák egy-egy csoportja, vagy épp a legfelső bíróság. Az alkotmánybíróság helyt is adott néhány kifogásnak, a vezető ügyészek kinevezésének procedúrája viszont változatlan maradt a törvényben.
 
Kihirdetés helyett július elején Klaus Iohannis visszaküldte a törvényt a parlamentbe újratárgyalás végett, és olyan elemeket kifogásolt benne, amelyeket korábban az alkotmánybíróság nem vizsgált, állítja a PNL. Ennek ellenére a képviselőház hétfő este elutasította az államfő újratárgyalási kérelmét, a PNL pedig ezt az elutasítást támadja meg az alkotmánybíróságon.
 
FRISSÍTÉS: Kedd délután a szenátus is elutasította.
Az újratárgyalási kérés a szenátus elé kerül, amely ugyan a döntő ház ebben a kérdésben, de eddig sem tárgyalta újra azokat azokat az igazságügyi törvényeket, amelyeket csak Iohannis vagy az ellenzék kifogásolt. Ha a szenátus is elutasítja az államfő újratárgyalási kérelmét, utána Iohannisnak nem marad más választása, mint hogy kihirdesse a bírák és ügyészek jogállásáról szóló, 2004/303-as törvény módosítását, amellyel életbe lép a főügyészek új kinevezési eljárása.

Azzal, hogy a PNL újra megtámadja az alkotmánybíróságon, az alkotmánybíróság ítéletétől függetlenül nyer még pár hetet Iohannisnak, hogy a DNA új vezetőjét még a régi eljárás alapján nevezhesse ki. 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27312
Létezik-e szerelem első látásra, működhet-e a távkapcsolat, számít-e a korkülönbség, áthidalható-e a hűtlenség? – keressük a választ Szabados Andrea párterapeutával. A párkapcsolatok nem működnek maguktól, figyelmeztet, ezért jobb beszélni róla.
Az állami bányavállalatnak elege lett abból, hogy ide járnak a katasztrófaturisták fotózkodni.
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.