Anca Jurma | A kép forrása Anca Jurma Facebook-profilja
Ki vezeti a DNA-t?
szabot
2018. július 9. hétfő, 20:33
A főügyész Kövesi volt tanácsosát nevezte ki a Korrupcióellenes Ügyészség élére.
Anca Jurma ügyészre, Laura Codruţa Kövesi volt tanácsosára testálta egyelőre a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetését Augustin Lazăr főügyész. Anca Jurma a DNA nemzetközi együttműködéseit irányította két mandátum alatt, majd a DNA főügyészének, Kövesinek a tanácsosává nevezték ki.
 
Augustin Lazăr a mai kinevezéssel együtt annak is hangot adott a közleményében, hogy bízik a testület korrupciellenes tevékenységének töretlenségében.
 
Anca Jurma annak a Nicolae Cochinescunak a lánya, aki főügyész volt 1996-97-ben, 2001-től 2010-ig pedig alkotmánybíró volt. Jurma a bukaresti törvényszék, majd fellebbviteli bíróság ügyészségén dolgozott, 2000-től a főügyészségent, 2002-től pedig a DNA kötelékében.
 
A Bukaresti Egyetem jogi karán végzett 1990-ben, későbbi tanulmányait Olaszországban végezte. Tagja a GRECO (Korrupcióellenes Országok Csoportja) román delegációjának, és az Európai Korrupcióellenes Hálózat alelnöke, beszél angolul, franciául és olaszul.
 
Ma reggel Klaus Iohannis államfő szóvivője jelentette be, hogy az államfő aláírta a Laura Codruţa Kövesi menesztéséről szóló elnöki rendeletet. A rendelet megjelenésével a Hivatalos Közlönyben meg is ürült a DNA főügyészi tisztsége, az igazságügyi minisztérium pedig bejelentette, mától a hónap végéig várja a jelentkezéseket a tisztség betöltésére.
 
A bírók és ügyészek jogállását szabályozó, 303-as törvény jelenleg érvényben lévő változata szerint a főügyészség, a DNA és a DIICOT vezető ügyészeit, illetve helyetteseit az államelnök nevezi ki az igazságügyi miniszter javaslatára és a Legfelső Bírói Tanács jóváhagyásával. Egy vezető ügyészi mandátum három évre szól, és legfeljebb kétszer lehet elnyerni. 
 
Iohannis Kövesit második mandátuma lejárta előtt egy szűk évvel menesztette. Menesztését Tudorel Toader igazságügyi miniszter kérte öt hónappal ezelőtt, de Iohannis nem tartotta megalapozottnak a miniszter indokait, és nem váltotta le Kövesit. Ez ellen a miniszter alkotmányossági kifogást emelt, az alkotmánybíróság pedig nemcsak igazat adott Toadernek abban, hogy alkotmányos konfliktus van a kérdésben a miniszter és az államfő jogköre között, de ítéletéhez egy utasítást is csatol, amelynek értelmében az államfőnek menesztenie kell Kövesit a DNA éléről. Az ítélet és a tényleges menesztés között 30 nap telt el.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27306
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.