Nem mond le a Batthyáneumról a katolikus egyház

Minden lehetséges jogi eszközzel harcol az értékes gyulafehérvári könyvtárért, mert „az örökség kötelez”.
Hirdetés

Minden jogi eszközzel élni fog a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye, hogy visszakapja a Batthyáneumot – mondta el a Krónikának Potyó Ferenc pápai prelátus. A római katolikus érsekség általános helynöke kifejtette, az egyház fellebbezni fog a Gyulafehérvári Táblabíróság alapfokú ítélete ellen, mely elutasította az értékes könyvtár visszaszolgáltatására vonatkozó keresetüket.

„Nem adjuk fel a harcot” – jelentette ki Potyó Ferenc pápai prelátus.

Az ítélet ellen 15 napon belül lehet fellebbezni, az egyház pedig élni fog a lehetőséggel, mondta Potyó Ferenc. Ahogy minden más jogi eszközzel is élni kívánnak, hogy visszaszerezzék az egyház elkobzott vagyonát. Ha kell, Strasbourgig is elmennek ismét.

„Az őseink által ránk hagyott örökség kötelez, nem prédálhatjuk el, nem mondhatunk le róla. Ez erkölcsi kötelességünk. Kulturális, egyházi múltunkat igazolja, gyökereinket, életünket” – fogalmazott a lapnak a pápai prelátus. Arra is rámutatott: a napnál is világosabb, hogy a román államnak esze ágában sem áll visszaszolgáltatni a Batthyáneumot jogos tulajdonosának.

A Gyulafehérvári Táblabíróság szerdán utasította el a római katolikus érsekség keresetét a Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatása ügyében.
 

Hirdetés