Aranyat ér!
Timi
2018. július 2. hétfő, 18:09
Azerbajdzsán segítségével kaszáltatta el a projektet az UNESCO szakbizottságának ülésén a román küldöttség.

Hétfő délután az UNESCO Világörökség Bizottságának 42. ülésszakán került napirendre Verespatak pályázata. A román államot Ştefan Răzvan Rab, a kulturális minisztérium államtitkára képviselte a Manámaban, Bahrein fővárosában tartott ülésen. A bizottság tagjai megállapították: nem lehet anélkül felvenni egy helyszínt a világörökségi listára, hogy az érintett állam nem egyezik ebbe bele. Márpedig Románia jelezte, hogy el szeretné halasztani az ügyben a döntést, míg le nem zárul a kanadai Gabriel Resources vállalattal folytatott pereskedés.

Nem várt helyről kapott támogatást a román küldöttség az ügyben: Azerbajdzsán egy módosító indítványt terjesztett be megjegyezve, hogy bár Verespatak teljesíti azokat a feltételeket, melyek a világörökségi listára való felkerüléshez szükségesek, az érintett ország halasztási kérelmét nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A szabályzat értelmében a pályázati dossziét visszaküldik a beterjesztő országnak, melynek három év áll rendelkezésre, hogy a kért kiegészítésekkel visszaküldje az UNESCO-nak, ellenkező esetben új pályázatot kell benyújtania – már ha egyáltalán akar.

A román álláspont szerint Verespatak védett örökséggé nyilvánítása kedvezőtlenül érintené az ország érdekeit abban a perben, melyet a Verespatakon és környékén nemesfémet kitermelni akaró Gabriel Resources indított Románia ellen. A kanadai vállalat 4,4 milliárd dollár kártérítést követel Romániától, amiért 15 év huzavona után Bukarest megakadályozta a beruházás megvalósítását.

A pályázatot még a Dacian Cioloș vezette szakértői kormány kulturális minisztere, Corina Șuteu nyújtotta be mandátuma utolsó napján, de már akkor sem volt teljes egyetértés abban, hogy jó döntés volt-e. Az eljárás felfüggesztésének indítványozása a PSD hatalomra kerülésével, már a Tudose-kabinet idején is felmerült.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27201
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.