Fotómontázs: Farkas László
Civil siker
Timi
2018. június 28. csütörtök, 14:52
Különös, hogy egy virágüzlet működtetői kezdeményezték és vitték végig az elnevezési procedúrát.

Talán első hallásra szokatlan, hogy egy virágüzlet aláírásgyűjtésbe fog egy utca elnevezéséért, de nem annak, aki ismeri a nagyváradi Körös-part szépítésében szerepet vállaló Florius Art eddigi tevékenységét. Az Ezredévi Emléktéren, a Garasos híd közelében található üzlet az elmúlt években azzal tűnt ki, hogy fokozatosan, egyre ötletesebb módon borította virágba a környéket. Ráadásul tette ezt spontánul és önzetlenül, minden különösebb figyelemfelkeltés vagy önkormányzati segítség nélkül.

Az üzlet működtetői tavaly ősszel aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy a sétányt, melyen az üzlet is található, nevezzék el a pár éve elhunyt Marossy Anna természetvédőről, hiszen többek között neki köszönhető, hogy a Körös-part ezen szakasza megőrizhette régi arculatát, nem betonozták le a partot, és nem vágták ki a többi belvárosi szakaszhoz hasonlóan a fákat. Marossy Anna volt az aki, az egyedülálló püspökfürdői tündérrózsa-rezervátum megmentéséért is síkra szállt, nem hiányzott a környezetvédelemmel kapcsolatos váradi eseményekről, és következetesen képviselte a „zöldeket” a városházi közvitákon is.

Nem csoda tehát, hogy a nagyváradiak jól ismerték és szerették a 84 éves korában, 2015 októberében elhunyt Marossy Annát, akinek az emlékére emléktáblát is avattak a tündérrózsa-rezervátum közelében. A sétány elnevezése tehát ilyen körülmények között kis túlzással „sima ügy” volt, ezzel együtt dicséret illeti a kezdeményezőket, Sabău Mariust és Csömör Fruzsinát, illetve az aláírásgyűjtésben szerepet vállalókat.   

Fotómontázs: Farkas László

 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27153
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.