Foci-vb, tizennegyedik nap: Szerbveréssel jutottak tovább a brazilok

Neymarék magabiztosan verték a szerbeket, és a svájciakkal együtt léptek tovább a legjobb tizenhat közé.
Hirdetés

A nap braziljai: A brazilok. Az első két meccsen meglehetősen gyengén muzsikáltak (most komolyan: 1-1 a svájci albánok/albán svájciak ellen, majd csak a hosszabbításban tudták megverni Costa Ricát?), most viszont a Selecao elkezdett úgy játszani, ahogy azt még azok is elvárják tőle, akik nem kedvelik különösebben a Copacabanáról szalajtott ötszörös világbajnokot. Az azért persze látszott, hogy nem a szerbek ellen akarják a legjobb vébéformájukat futni.

A nap némileg jobb sorsra méltó áldozata: Szerbia. Azt még a legelfogultabb szerbellenes magyar vagy horvát (esetleg bosnyák) sem mondhatja, hogy Mitrovicsék feltartott kézzel álltak volna ki a brazilok ellen. Sőt néha kimondottan felnőttek hozzájuk, birtokolták a labdát, szép akciókat vezettek, és helyzeteik is voltak. De aztán a technikásabb és rutinosabb brazilok bedarálták őket.

A nap menzabalesete: Neymar. A brazilok ifjú csillaga erre a vébére különleges frizurát lövetett be magának, amely megtévesztésig úgy néz ki, mintha közvetlenül a meccs előtt valaki a fejére borított volna egy tál spagettit, és a kezdő sípszóig már nem lett volna ideje letakarítani. Ez persze nem akadályozta meg abban, hogy szögletből tűpontos gólpasszt íveljen Thiago Silva fejére.

A nap kapusa: Sztojkovics. Jól védett, és az őrületbe kergette az amúgy szépen játszó Neymart, amikor többször is hárította a ziccereit.

Hirdetés

A nap taktikázója: Svájc. Mintha vigyáztak volna arra, nehogy csoportelsők legyenek és Mexikót kapják a nyolcaddöntőben. Első látásra bölcs döntésnek tűnik, hiszen a Portugália, Uruguay, Franciaország, Argentína, Mexikó, angol–belga meccs győztese alkotta ág (immár a brazilokkal is súlyosbítva) sokkal durvábbnak tűnik, mint az övék, ahol Spanyolország az egyetlen sztárcsapat, és azzal is csak az elődöntőben találkozhatnak. 

A nap biliárdgólja: Bryan Ruiz és Yann Sommer. A costa ricai kapitány 11-ese a felső lécről kifelé, a svájci hálóőr fejéről már befelé pattant.  

A nap utolsója: Costa Rica. Az egyetlen csapat, amely a meccs előtt még nem szerzett gólt a tornán, de 436 percnyi játék után csak összejött. A korábbi meccsekkel ellentétben most nem csak a védelmük volt remek: az első félidőben Sommernek négyszer is bravúrral kellett védenie, Colindres bombájánál pedig a felső léc mentette meg Svájcot.

E-csoport, 3. forduló: SZERBIA–BRAZÍLIA 0-2
Szerbia: Sztojkovics – Rukavina, Milenkovics, Veljkovics, Kolarov – Matics, Milinkovics-Szavics – Tadics,  Ljajics (Zsivkovics, 75.), Kosztics (Radonjics, 82.) – Mitrovics (Jovics, 82.).  
Brazília: Alisson – Fagner, Thiago Silva, Miranda, Marcelo (Filipe Luis, 10.) – Paulinho (Fernandinho, 66.), Casemiro, Coutinho (Renato Augusto, 80.) – Willian, Gabriel Jesus, Neymar. 
Gólszerző: Paulinho (37.), Thiago Silva (68.)
SVÁJC–COSTA RICA 2-2
Svájc: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Akanji, R. Rodríguez – Behrami (Zakaria, 60.), Xhaka – Shaqiri (Lang, 81.), Dzemaili, Embolo – Gavranovic (Drmic, 69.). 
Costa Rica: Navas – Gamboa (Smith, 90+3.), Acosta, G. González, Waston, Oviedo – Colindres (Wallace, 81.), Guzmán (Azofeifa, 90+1.), Borges, Ruiz – Campbell. 
Gólszerzők: Dzemaili (31.), Drmic (88.) illetve Waston (56.), Sommer (90+3., öngól)
A csoport végeredménye: 1. Brazília 7 pont, 2. Svájc 5, 3. Szerbia 3, 4. Costa Rica 1.

Hirdetés