Foci-vb, tizennegyedik nap: a németeket is elérte a világbajnokok átka

A kétezres években minden európai címvédő a csoportkörben ragadt.
Hirdetés

A nap antinémetei: a németek. Joachim Löw alaposan átalakította csapatát, a világbajnoki címvédő mégis ugyanúgy kínlódott, mint az első meccsén Mexikó ellen, és végül ugyanúgy vereséget szenvedett. Hiába birtokolták nyomasztó fölényben a labdát, a koreai tizenhatos előtt megállt a tudomány, a jól felálló koreai védelem előtt csak szenvedtek, és tanácstalanul forgolódtak, mint antialkoholista az Oktoberfesten.

Címvédők ide vagy oda, egyértelműen kijelenthető, ez a német válogatott ezzel a játékkal pontosan olyan eredményt ért el, amilyent megérdemelt: egy-egy Mexikótól és Dél-Koreától (!!!) elszenvedett vereséggel, egy utolsó pillanatban a svédek ellen megnyert meccsel, két rúgott góllal, csoportutolsóként az egyenes kieséses szakaszt – története során először – már otthonról, fotelből nézheti.

 

 

A nap antihőse: Manuel Neuer. A német válogatott kapusa a hosszabbításban, 0-1-nél fölment csatárba. A koreaiak meg köszönték szépen, és egy kontrából az üres kapuba belőtték a második góljukat.

A nap ellenállói: Dél-Korea. Az ázsiai csapat végig keményen helytállt, és végül kivégezte a tehetetlen világbajnokot.

Hirdetés

A nap szerencsés lúzere: Mexikó. Közel járt ahhoz, hogy a vb-történelem első csapata legyen, amely két győzelemmel kezdi a tornát, mégse jut tovább a csoportjából. Az első két meccs lendületes kontrajátékára esélyük sem volt a svédek ellen, felállt védelem ellen pedig körbelőtték a kaput, 19 kísérletből csak háromnál volt dolga Olsennek. Velának még az is összejött, hogy 2 méterről az üres kapu mellé fejelt. Hogy mégis továbbment, az a másik meccsen múlt. 

A nap rekordja: minden idők leggyorsabb sárgalapja. Nelson Pitana argentin bíró minden áron be akart kerülni a vb-történelembe, így a meccs első szabálytalanságánál, a 15. másodpercben sárgát adott Jesus Gallardónak. Chicharito kezezésénél viszont videózás után sem fújt 11-est.  

A nap nyertesei: a svédek. Ritkán szokott meccset nyerni 66 százalékos pontossággal passzoló csapat, de ez nekik összejött, ráadásul a csoportgyőzelemmel a brazilok elkerülésében is bízhatnak. 

F-csoport, 3. forduló: MEXIKÓ–SVÉDORSZÁG 0-3
Mexikó: Ochoa – Álvarez, Salcedo, Moreno, Gallardo (Fabián, 65.) – Herrera, Guardado (Corona, 75.) – Layún (Peralta, 89.), Vela, Lozano – Chicharito. 
Svédország: Olsen – Lustig, Lindelöf, Granqvist, Augustinsson – Claesson, Larsson (Svensson, 57.), Ekdal (Hiljemark, 80.), Forsberg – Berg (Thelin, 68.), Toivonen. 
Gólszerző: Augustinsson (50.), Gransquist (62., 11-esből), Álvarez (74., öngól)
DÉL-KOREA–NÉMETORSZÁG 2-0
Dél-Korea: Cso Hjun-vu – Li Jong, Jun Jung-szon, Kim Jung-gvon, Hong Csul – Li Dzse-szung, Dzsung Vu-jung, Dzsang Hjun-szu, Mun Szon-min (Dzsu Sze-dzsong, 69.) – Ku Dzsa-csol (Hvang Hi-csan, 56., Ko Jo-han, 79.), Szon Hung-min. 
Németország: Neuer – Kimmich, Süle, Hummels, Hector (Brandt, 78.) – Khedira (Gomez, 58.), Kroos – Goretzka (Müller, 63.), Özil, Reus – Werner.
Gólszerző: Kim Jung-gvon (90+2.), Szon Hung-min (90+6.)

A csoport végeredménye: 1. Svédország 6 pont (5-2), 2. Mexikó 6 (3-4), 3. Dél-Korea 3 (3-3), 4. Németország 3 (0-2).
 

Hirdetés