Elijesztette a népharag az aradi prefektust a városházáért indított pertől

Akkora össztűz zúdult az Arad megyei prefektúrára a városházáért indított bírósági eljárás miatt, hogy kénytelen volt visszavonulót fújni.
Hirdetés

Az Arad megyei prefektus szerdán közölte: visszavonja a peres eljárást, amit a Közigazgatási Palotának is nevezett városháza tulajdonjogáért indítottak. A döntést azzal magyarázta: az elmúlt 24 órában olyan félretájékoztatási hullám indult a nyilvános térben, hogy

az óriási manipuláció megállítása érdekében inkább elálltak a pertől.

Florentina Horgea prefektus kifejtette: a prefektúra törvényes úton rendezni óhajtotta a Közigazgatási Palota helyzetét, hogy a város szimbóluma újra az aradiak birtokában legyen, de egyes politikusok szavazatszerzési céllal érzelmi síkra terelték ezt a jogi kérdést. A közeljövőben közvitákat szeretnének szervezni, hogy megtalálják az optimális megoldást arra, hogy a palota ismét Arad örökségét képezze – jelentette ki.

A kormánymegbízott nyilatkozata ellenére

nehéz elhinni azt, hogy a prefektúra teljesen önzetlenül – az aradiak javát szolgálva – indította a peres eljárást,

és nem azért, hogy a román államé legyen az épület. Főleg annak tükrében, hogy maga a prefektus is azzal indokolta a pert, hogy a műemlék az 1990-es évi 30. sz. dekrétum értelmében a román államé (míg a 2002-es évi 976. sz. kormányhatározatban ugyanaz az épület Arad város tulajdonát képezi).

Tény, hogy maga a bírósági eljárás lehetősége is felpaprikázta – minden joggal – az aradi közhangulatot, főleg a városvezetés sajtótájékoztatója után. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) kedden felvonulást szervezett a prefektúra szándéka ellen, melyen sok aradi is részt, ugyanakkor civil szervezetek is tüntetéseket helyeztek kilátásba. Szintén kedden egy óriásbannert helyeztek el az épületen azzal a felirattal:

„A PSD-kormány a városháza épületét is ellopná. Megvédjük Aradot!”.

Hirdetés

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a megyeszékhely egyik legszebb, legjelentősebb, az aradiak adományaiból felépült örökségének számító Közigazgatási Palotában működik Arad Polgármesteri Hivatala és Helyi Tanácsa, illetve Arad Megye Prefektúrája is. Az épület jogi helyzete nem tisztázott, a megoldás pedig régóta vita tárgyát képezi a város és a kormányhivatal között.

 

 

Hirdetés