A tudás fája
Jean St'Ay
2018. június 27. szerda, 14:00
Nem, ez nem a legújabb román pornófilmből származik. A mondat az idei román érettségi dolgozatok egyik gyöngyszeme.

És már válogatjuk is önöknek a többit. Hisszük ugyanis, hogy a hibákból tanulni lehet. Figyelem, egyes szöveghelyek erősen és balladaian homályosak. 

„Véleményem szerint úgy gondolom, hogy nagyon, nagyon nagyon fontos, hogy sokat, sokat utazzunk, de ehhez sok, sok pénz kell.”

„Ugyanakkor, ezek a bigék vagy repedtsarkúak elmehetnek szép helyekre, mert egy-egy vénember mellett vonaglanak és megvan a sármjuk, ahhoz képest, ahol élnek.”

„Az emberek megbecsülik a kaját, a piát, egy jó csajt az ágyban és esetleg némi potyapénzt, na, az olyan helyek szépek.”

„A román tanárnő történeteket mesél nekünk a csodálatos helyekről, ahol járt. Úgy tűnik, a tanároknak van pénzük, és sírnak, hogy nincs.”

„Nálunk, az országban csak az ostobáknak, rablóknak, köcsögöknek, peszedéseknek van pénzük, ők utazhatnak, a hülyéknek, akik dolgoznak, nincs ilyen szerencséjük.”

„Ion Barbu Ioana című verse egy filozofikus költemény, amely egy tengerparton levő magányos férfi és az Északi-sarkról érkezett gomba drámáját mutatja be. De ők nem lehetnek együtt, mert másképp gondolkodnak, egyikük jobb pozícióban van, a másikuk gazdagabb.”

„A gomba nem szamócát akart, az valami mást akart attól a fiúkától.”

„Eminescu az utolsó romantikus, de vajon volt még egy? Asszem, az egyetlen bolond volt, akinek sikerült egy 100 soros versikét írni.”

„Az Esthajnalcsillag (Luceafărul) egy lélektani realista regény.”

„Azzal zárom ezt az Eminescuról szóló esszét, hogy hangsúlyozom: ez a legkafább vers, amit 2018-ig olvastam, és átmenet életünk egy zaklatott időszakából a csendbe és nyugalomba.”

Ezzel az átmenettel zárjuk mi is sorainkat.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27133
Hiába varázsoltak hazai hangulatot a vendégszurkolók, a szlovákok győztek Nagyszombaton.
Egy jó dolog van ebben az egész hisztiben. Tekintettel arra, hogy a PSD-s pártvezérnek gerincsérve van, íme a bizonyíték: Dragnea úrnak mégis van gerince.
Elismerik a jegyeiket, de csak most az egyszer.
És fogunk-e emlékezni a Székely Tigrisekre? Határ- és emlékezetvédelmet egyaránt feszegető könyv bemutatóján jártunk.
Tény, hogy 100 éves történelme alatt Románia egyik nacionalista cseberből a másik nacionalista verembe esett.
Nem csodálnánk, ha a juhimádó és kormorángyűlölő román mezőgazdasági tárcavezető tartós pánikrohamban törne ki a hír hallatán.
A román sajtó szerint a magyar válogatottban köthet ki Fülöp Lóránd, a FC Botoşani csatára, akit épp behívtak a román ifikeretbe.
Íme, az idei román próbaérettségi aranyköpései. Igazán aranyosak.
Megépült az első sztráda fölötti zöld átjáró, hogy a nagyvadak zavartalanul kószálhassanak a környéken.
Az uszító cikkeiről elhíresült szerző a magyar nemzeti ünnep alkalmából írt felköszöntő üzenetbe csomagolja elképesztő tanácsait.
A tervek szerint így lesz a kincses város történelmi központja egyre élhetőbb. Most már csak idő kell hozzá. És némi pénz.
A gyors és határozott döntéshozatal soha nem volt erőssége az államfőnek.
Egy új törvénytervezet olyan területeket adna át az egyházaknak, melyek soha nem álltak egyházi tulajdonban. Az erdészeti szakszervezetek tiltakoznak.