Lenyúlná a román állam a várostól az aradi városházát

A prefektúra indított pert az épület tulajdonjogáért.
Hirdetés

Ilyen nincs: az Arad megyei prefektúra a román állam nevében le akarja nyúlni a várostól az aradi városházát. A Nyugati Jelen beszámolója szerint a Közigazgatási Palotának is nevezett városháza ügyében június 15-én indított bírósági eljárást a prefektúra.

A részletekről – pontosabban arról, hogy a prefektúra peres úton követeli a Városháza fölötti köztulajdonjogának elismerését – hétfőn tájékoztatta a helyi sajtót a Városháza dísztermében Gheorghe Falcă aradi polgármester, Bognár Levente és Călin Bibarț alpolgármesterek részvételével.

A megyeszékhely egyik legszebb, legjelentősebb, az aradiak adományaiból felépült örökségének a jelek szerint nem tisztázott a jogi helyzete. Florentina Horgea prefektus azzal érvel, hogy míg a műemlék az 1990-es évi 30. sz. dekrétum értelmében a román államé, a 2002-es évi 976. sz. kormányhatározatban ugyanaz az épület Arad város tulajdonát képezi.

Gheorghe Falcă polgármester a sajtón keresztül emlékeztette a prefektust, hogy a Városháza a kommunizmus előtt már az aradiaké volt, ezt történelmi dokumentumok is igazolják. A polgármester felháborítónak tartja a PSD-kormány követelését, melyet Arad legemblematikusabb épülete ellen irányuló, a ’89-es forradalom utáni legnagyobb támadásnak minősít. A polgármester úgy véli, politikai kezdeményezésről van szó, hangsúlyozta, az aradiak segítségét fogja kérni az épület ügyében.

Bognár Levente aradi alpolgármester – korábban alprefektus – a Nyugati Jelennek azt nyilatkozta, nem új keletű problémáról van szó, hosszú ideje tart már ez a disputa a város és a prefektúra között. „Sajnos egy olyan téma került napirendre, amit már rég meg kellett volna oldani. Ez egy sziszifuszi munkának néz ki, ugyanis újra el kell mondjuk azt, hogy a központi hatalmaknak semmi közük azokhoz az épületekhez, amiket a helyi polgárok építettek. A prefektúrának is volt régen külön épülete, tehát nekik, gyakorlatilag, ott lenne a helyük. Ne ezt az épületet vegyék célba, hanem menjen mindenki a helyére” – mondta a lapnak a magyar politikus.

Lechner Ödön alkotására tenné rá a kezét a prefektúra
Az Aradi Városháza – amely a megyeszékhely eklektikus építészeti örökségének egyik legszebb épülete, és Arad Polgármesteri Hivatala és Helyi Tanácsa mellett Arad Megye Prefektúrájának is helyt ad – 1872-1876 között épült és 1877. január 10-én tartották az első ünnepi ülést – tájékoztat az Arad City Guide. A Városháza megtervezésére kiírt pályázatot a 17 benyújtott munka közül Lechner Ödön budapesti építész nyerte meg, a kiszemelt terület pedig korábban a Sóhivatal birtokában volt. Anyagi gondok miatt azonban a város nem tudta megvalósítani az eredeti terveket, és az 1873-as válságévet követően Európán végigsöpört gazdasági recesszió miatt egy szerényebb változatot építettek fel.
A négyszögletű épületet valóságos „Palazzo de Municipio”-nak tartották a lakosok, mert tükrözte a polgárok akaratát és lépést tartott az európai modernizációval. Az épület tornya 54 méter magas, ennek felső részében elhelyezett órát Svájcból hozták, s közel egy évszázadon át kongatással jelezte a félórákat. Az átadáskor a Városháza 90 helyiségében 167 közhivatalnok dolgozott, az emeleti, erkélyes Dísztermet 200 férőhelyessé alakították ki.
 

Hirdetés