Fotó: Szabó Tünde
Nemes cél
Timi
2018. június 22. péntek, 17:54
A Kolozs megyei önkormányzat turisztikai és kulturális rendeltetést szán az épületnek.

Hamarosan megkezdődhet a válaszúti Bánffy-kastély felújítása, miután kihirdették a nyertes tervezőcéget, és a Kolozs Megyei Tanács elnöke, Alin Tișe elrendelte a műszaki tervtanulmány elkészítését. A két pályázó közül az EKTRA STUDIO – K&K STUDIO DE PROIECTARE – ARH. SERVICE GUTTMANN&COMP konzorcium került ki győztesként, mely áfa nélkül

710 ezer lejért vállalta a tervek elkészítését és a szakmai felügyeletet.

A pályázatok elbírálásakor az ár-minőség arány mellett a megyei önkormányzat a szakszerű technológiák alkalmazását és a cégcsoport szakértőinek tapasztalatát is figyelembe vette – tájékoztat a közlemény.
 

A közeljövőben az elkészülő tervek alapján meghatározzák a kivitelezés körülményeit, illetve az akciótervet. Alin Tișe azt nyilatkozta, hogy szeretnék mihamarabb megkezdeni a kastély felújítását, hogy minél előbb a Kolozs megyei turizmus körforgásának részévé válhasson. A felújítási munkálatokkal elviekben 42 hónap alatt kell elvégezni.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap 19 millió lejjel támogatja a válaszúti Bánffy-kastély felújítását, míg a megyei tanács önrésze a 390.520 lej, azaz a teljes összeg 2 százaléka. Korábban közölték: a Kolozs megyei önkormányzat turisztikai és kulturális rendeltetést szán az épületnek.

Válaszúton már a 18. század második felében állt a Bánffy család udvarháza, de az 1848-as forradalomban nagyon megrongálódott és a 19. század második felében nyerte el a mai formáját. Az épület legnagyobb értékét

a viszonylag épen megőrzött belső burkolatok képezik.

A csarnok földszinti falait tölgy- és kőrisfából készült neoreneszánsz jellegű burkolat borítja. Az ebédlőben a fafaragványok mellett a berendezési tárgyak nagy része is fennmaradt. A terem fő ékessége a zöld mázas cserépkályha, melynek a két oldalfalán a magyar történelem jelentős pillanatait ábrázoló domborművek láthatók.

A válaszúti Bánffy-kastély Kolozsvártól 26 kilométerre található. A kommunizmus idején államosított épületben 2007-ig kisegítő iskola működött, azóta nincs használatban. A Bánffy család bárói ágához tartozó utolsó tulajdonosai örökösök nélkül haltak meg, így a kastélyt a rendszerváltozás után senki nem igényelte vissza.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27074
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.
Több mint félszáz egykori politikai fogoly holtteste vár a végtisztességre.
Hiába nyert decemberben Román Kupát a kanadai Don MacAdam, alig két hónap után kirúgták.
A székely foci körül terjengő etnikai botrányfelhő értelmezése, (helyi) román szemszögből. Jó is, nem is.
A Világörökség számos helyszínét adó gazdag kultúra, gyönyörű tengerpart, kiváló ételek – így jellemzik Vietnámot „túravezetőink”, a kolozsvári Bíró Sára, Sánta Levente és Toró Tamás. Útibeszámolónk második részében az ország északi, középső és déli részén kalandozunk.
A székelyudvarhelyi Berecz Edgárt mostanság a lovas akrobatika foglalkoztatja, de volt már minden, amit csak el lehet képzelni.
A legendás rendezőegyéniség és színházalapító életének 91. évében hunyt el.
Pedig egységes, meg szuverén, meg oszthatatlan. És belső ellenségnek itt vannak a székelyek, a magyarok. De úgy látszik, ez valamiért már nem elég.
Saját, tehát friss és helyi termékeit árulja a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem.
Nos, nem a mioritikus haza költségvetésére vonatkozó adatsorokat.