hé, te elítélt alak!
Szerző: Sabin Gherman
2018. június 20. szerda, 10:45
Sabin Gherman felmossa a padlót Liviu Dragneával.

Te bukott diák, te elítélt alak:

A – gyanítom, enyhén szeszgőzös – fenyegetőzéseidből úgy vélem, hogy az EU neked már nem tetszik; azt mondtad, hogy a párhuzamos államot finanszírozta, azt, amelyiknek te vitted a disznókóstolóval teli diplomatatáskát, amelyiktől azt remélted, hogy megment a bírósági bajaidtól. Kínlódásaidban egy adott pillanatban még szimpatikusnak is tűntél, mindenféle rágcsálókra mutogattál ujjal – egy kicsit összeszorított ajkakkal, rossz fogakkal; mint egy patkány? (Az eredeti cím – „UE, Dragnea” lefordíthatatlan szóvicc, melyben az UE eredetileg az Európai Uniót jelenti, de ebben a szövegkörnyezetben az orális szexre az argóban utaló „muie” szóra hajaz – a szerk.).

Azt is láttam, ahogy a körülötted lévő banda a maga aljasságában csúfot űzött abból az egyszerű dobrudzsai lányból, Halepnak hívják;

belevittétek az aljasság, a faragatlanság és az undorító hazugság spiráljába

– hé, te bukott diák, nem Simonát pfujolták, hanem a te kocádat (utalás arra, hogy Gabriela Firea bukaresti főpolgármester Simona Halep párizsi teniszsikerét akarta meglovagolni – a szerk.). A világ összes újságírója látta, csak ti hajtogattatok egy ideig mást, akik hozzá vagytok szokva, hogy fehérnek mondjátok a feketét. Az már senkit sem hat meg, hogy kirúgtad azt a szerencsétlent (a PSD Facebook-kommunikációjáért felelős vezetőjét, aki egy álhírrel azt a benyomást akarta kelteni, hogy míg a PSD támogatói megtapsolták a teniszezőt, az ellenzékiek kifütyülték – a szerk.); ugyancsak ő dobta be azt is, hogy a Colectivet Soros gyújtotta fel?: „ugyanez az alak állt annak a mocsokságnak a közösségi hálózatokon történő intenzív terjesztése mögött, mely szerint állítólag Soros okozta a tüzet a Colectivnél. A manipuláció az RTV-től indult el”, állítja Răzvan Chiruţă, a Newsweek romániai kiadásának főszerkesztője.

Láttalak még a személyes, ideológiai cigányvajdai mítingeden is; hé, micsoda beszédet nyomtál le, mintha a #rezist-től érkeztél volna… Azok ott a téren, akik közül egyeseket az erőszak, másokat a félelem, vagy a seggnyalás vitt oda, értetlenül néztek téged, nem sok hiányzott, hogy azt üvöltsed, muszáj a korruptaknak börtönbe kerülni. Ott volt melletted az is, aki temetőkben vette át a megvesztegetést (Darius Vâlcov, volt pénzügyminiszterről, jelenlegi kormányfői tanácsadóról van szó – a szerk.), meg az is, akit a Kelet fényei varázsoltak el – mindnyájatokat megdicsért a Szputnyik,

nagy celebek vagytok most Moszkvában.

Azt is olvastam, hogy miután a különleges nyugdíjak esetében már túlteljesítetted a tervet, most arról nyomtál be törvényt, hogy a nép ügyvédje, néhány akadémikus és mindenféle más alakok házat kapjanak az államtól és az állam fizesse nekik még a meleg vizet, a gázt és az áramot is – megkérdezted a néptől, hogy van neki Ügyvédje, vagy sem? Azok az akadémikusok, akik azzal ijesztgetnek minket, hogy jönnek a magyarok és elviszik a szegénységünket, amibe ti vetettetek minket, megkérdezték valaha, eldünnyögték valaha, hogy miért nincs 6 százalék a GDP-ből oktatásra, ahogy az a törvényben le van írva? Az autópályákról kérdezgettek benneteket? Amikor a rendőrségetek petrezselymet és csalánt áruló néniket bírságolgattak a piacokon, megrángatták az ingujjatokat? Mert azért kezüket-lábukat törték, hogy megmentsék Pontát a plágiumvádtól.

Mit gondolsz, Dragnea, mi lesz majd Erdélyben, ha te nem akarsz majd több EU-t? A Bánságban? Bukovinában? Mert az itteniekben már kezd felmerülni a kérdés: vajon hány autópályánk lenne ma, ha a Habsburgokkal maradtunk volna, hány iskolánk, kórházunk, öntözőművünk? Mert az emberek látják, hogy odaát kígyóznak az utak, a gazdaság pedig hasít, nem mint itt, ahol ti, magunkfajta románok maradtatok a hatalomban. Talán Moldvában is felmerül a kérdés, hogy miként lehet az, hogy mióta Bukarest talpa alá került, felzabálja őt a szegénység. Mert nem ilyen volt azelőtt, hogy lekezelt volna veletek – volt kultúrája, volt mezőgazdasága, voltak működő intézményei –, csak nem figyeltek oda, magával ragadta őket a testvéri lelkesedés és azóta egyik átverésetekből a másikba esnek.

Te bukott diák, te elítélt,

mi majd boldogulunk valahogy és megszabadulunk tőled, meg a románul rosszul beszél bandádtól. Az igazságszolgáltatás is majd hogy, hogy nem, visszateszi majd azt a kendőt a szemére és megítél majd téged; a tekintetünket pedig majd Moszkváról Brüsszel, meg Párizs, meg Bécs felé fogjuk fordítani és egy egész ország fogja skandálni: UE, Dragnea! UE!
Sabin Gherman

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27043
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.
Több mint félszáz egykori politikai fogoly holtteste vár a végtisztességre.
Hiába nyert decemberben Román Kupát a kanadai Don MacAdam, alig két hónap után kirúgták.
A székely foci körül terjengő etnikai botrányfelhő értelmezése, (helyi) román szemszögből. Jó is, nem is.
A Világörökség számos helyszínét adó gazdag kultúra, gyönyörű tengerpart, kiváló ételek – így jellemzik Vietnámot „túravezetőink”, a kolozsvári Bíró Sára, Sánta Levente és Toró Tamás. Útibeszámolónk második részében az ország északi, középső és déli részén kalandozunk.
A székelyudvarhelyi Berecz Edgárt mostanság a lovas akrobatika foglalkoztatja, de volt már minden, amit csak el lehet képzelni.
A legendás rendezőegyéniség és színházalapító életének 91. évében hunyt el.
Pedig egységes, meg szuverén, meg oszthatatlan. És belső ellenségnek itt vannak a székelyek, a magyarok. De úgy látszik, ez valamiért már nem elég.
Saját, tehát friss és helyi termékeit árulja a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem.
Nos, nem a mioritikus haza költségvetésére vonatkozó adatsorokat.