Foto: Ovidiu Veres
Per-patvar
Timi
2018. június 19. kedd, 21:43
A büntető perrendtartást módosító kormányoldali honatyák lemondását követelték.

Miután hétfő késő este gyorsított eljárásban megszavazta a képviselőház a büntetőeljárási törvénykönyv módosítását, kedd délután tüntetésre gyülekeztek Kolozsvár Főterén az elégedetlenkedők. A tüntetők pontos számát nehéz megsaccolni, a számokkal könnyen dobálózó sajtó szerint legalább ötezren, más orgánumok szerint pár százan követelték a javaslatcsomagot elfogadó képviselők lemondását és előrehozott választásokat.

Felcsendültek a már jól ismert korrupció- és PSD-ellenes jelszavak, de az RMDSZ is magkapta a politikai kurva jelzőt. A kedden éppen Kolozsváron tartózkodó Călin Popescu Tăriceanu ALDE-elnököt pedig lepatkányozta a tömeg.

A tüntetők a szokásos útvonalon a Főtér és a Mărăști között vonultak fel, félig lezárva az autós forgalmat, bár a megmozdulásra előzetesen nem kértek engedélyt a hatóságoktól.

A szószólók arra buzdítottak mindenkit, hogy mozgósítsák ismerőseiket a héten zajló további tüntetésekre.

A büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosítása kapcsán kedden a legfőbb ügyészség aggodalmát fejezte ki, mivel azt a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) és más szakmai szervezetek javaslatainak figyelembevétele nélkül módosították. Közleményük szerint a főügyészség kielemzi a jogszabályt, összegzi azokat az előírásokat, amelyeket alaptörvénybe ütközőnek vél, és megtámadja a törvényt az alkotmánybíróságon. Az ellenzék szintén kilátásba helyezte a megtámadását.

A képviselőház döntő kamaraként hétfőn késő este szavazta meg a büntetőeljárási törvénykönyvet módosító tervezetet. A javaslatcsomagot 175 támogató, 78-an ellenszavazattal és egy tartózkodással fogadta el az alsóház. 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27041
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.
Több mint félszáz egykori politikai fogoly holtteste vár a végtisztességre.
Hiába nyert decemberben Román Kupát a kanadai Don MacAdam, alig két hónap után kirúgták.
A székely foci körül terjengő etnikai botrányfelhő értelmezése, (helyi) román szemszögből. Jó is, nem is.
A Világörökség számos helyszínét adó gazdag kultúra, gyönyörű tengerpart, kiváló ételek – így jellemzik Vietnámot „túravezetőink”, a kolozsvári Bíró Sára, Sánta Levente és Toró Tamás. Útibeszámolónk második részében az ország északi, középső és déli részén kalandozunk.
A székelyudvarhelyi Berecz Edgárt mostanság a lovas akrobatika foglalkoztatja, de volt már minden, amit csak el lehet képzelni.
A legendás rendezőegyéniség és színházalapító életének 91. évében hunyt el.
Pedig egységes, meg szuverén, meg oszthatatlan. És belső ellenségnek itt vannak a székelyek, a magyarok. De úgy látszik, ez valamiért már nem elég.
Saját, tehát friss és helyi termékeit árulja a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem.
Nos, nem a mioritikus haza költségvetésére vonatkozó adatsorokat.