Fotó: Szabó Tünde
melegjogok
Timi
2018. június 18. hétfő, 18:30
Csakhogy ők a belvárosban gyülekezhetnek, míg az LMBTQ-közösség – idén is – egy kevésbé szem előtt lévő helyszínen.

A kolozsvári LMBTQ-közösség a hétvégén második alkalommal szervez Pride-felvonulást a kincses városban: a menet június 23 -án 17 órától indul a Horia Demian Sportcsarnok elöl. Az esemény szervezői arra panaszkodtak, hogy közterületi munkálatokra hivatkozva az önkormányzat idén sem engedélyezte, hogy a belvárosban vonuljanak fel. 11 kérvényt is visszautasítottak, végül maradt a Szamos-menti felvonulás lehetősége.

Úgy tűnik, azok a bizonyos közterületi munkálatok csak akkor jelentenek akadályt, ha a szexuális kisebbségek tagjai vonulnának az utcára, és akkor nem, ha az Új Jobboldal szervez ellendemonstrációt.

Az önkormányzat ugyanis nekik engedélyezte, hogy a Bocskai/Avram Iancu téren tartsanak megmozdulást.

Mindezt úgy, hogy a tavaly sem volt jó vége, hogy egy és ugyanaznap zajlott a melegek melletti és elleni demonstráció: akkor egy Prideról érkező színésznőt hurcolt el akarata ellene a csendőrség az Új Jobboldal tüntetéséről.

Az Új Jobboldal a hagyományos család mellett és a melegtüntetés ellen hirdetett megmozdulást, 12 óra 15 perctől. A szervezők elmondása szerint azt akarják elérni, mihamarabb írják ki a referendumot a család meghatározásáról szóló alkotmánymódosításról. Mint ismeretes, céljuk, hogy az alkotmány „egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságaként” határozza meg a családot (a jelenlegi alkotmány „házastársakat” említ).

Az Új Jobboldal nehezményezi, hogy sem Klaus Iohannis államfő, sem Liviu Dragnea PSD-elnök nem elég elkötelezett az ügy mellett, ezzel

figyelmen kívül hagyva a román nép többségének akaratát.

A homoszexuálisok bejegyzett élettársi kapcsolatát megengedő törvény támogatásával megnyílik az út a melegházasság, az azonos nemű párok gyermekvállalása, valamint az iskolákban és óvodákban terjesztett homoszexuális propaganda felé – írja az Új Jobboldal.

A forgatókönyv és a megfogalmazott célok tehát mindkét helyszínen nagyjából megegyeznek a tavalyival, csak remélni lehet, idén elmarad a cirkusz. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27020
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.
Több mint félszáz egykori politikai fogoly holtteste vár a végtisztességre.
Hiába nyert decemberben Román Kupát a kanadai Don MacAdam, alig két hónap után kirúgták.
A székely foci körül terjengő etnikai botrányfelhő értelmezése, (helyi) román szemszögből. Jó is, nem is.
A Világörökség számos helyszínét adó gazdag kultúra, gyönyörű tengerpart, kiváló ételek – így jellemzik Vietnámot „túravezetőink”, a kolozsvári Bíró Sára, Sánta Levente és Toró Tamás. Útibeszámolónk második részében az ország északi, középső és déli részén kalandozunk.
A székelyudvarhelyi Berecz Edgárt mostanság a lovas akrobatika foglalkoztatja, de volt már minden, amit csak el lehet képzelni.
A legendás rendezőegyéniség és színházalapító életének 91. évében hunyt el.
Pedig egységes, meg szuverén, meg oszthatatlan. És belső ellenségnek itt vannak a székelyek, a magyarok. De úgy látszik, ez valamiért már nem elég.
Saját, tehát friss és helyi termékeit árulja a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem.
Nos, nem a mioritikus haza költségvetésére vonatkozó adatsorokat.