Foci-vébé, harmadik nap: Dél-Amerika nem tud 11-est rúgni

Európa négyből három meccset behúzott, és Izland is megtréfálta Argentínát.
Hirdetés
Unalmas végjáték: öngól és 11-es döntött a maratoni meccsnap végén a horvátok javára, akik a D-csoport élére álltak.
 
A nap minimalistái: a horvátok. Félgőzzel húzták be a meccset a kulturáltan focizó, de a támadóharmadban erőtlen Nigéria ellen. A második félidőben teljesen átadták a területet az afrikai csapatnak, de a labda nélkül is tökéletesen kontrollálták a játékot. A védelmek közti tapasztalat döntött: Lovrenék egyszer sem hibáztak.
 
A meccs kulcsa: Modrić szögletei. A vezetést is egy szöglet nyomán szerezte meg a horvát válogatott, majd Troost-Ekong szintén egy sarokrúgásnál teperte le Mandžukicsot, ebből lett a 11-es.
 
 
A meccs abszurd statisztikája: a FIFA szerint a félidőben a kaput eltaláló lövések száma 0-0 volt, miközben Horvátország 1-0-ra vezetett. Mondjuk Mandžukić fejese tényleg mellé ment volna, ha nem botlik bele Etebo. 
 
D-csoport: HORVÁTORSZÁG–NIGÉRIA 2–0
Horvátország: Subašić – Vrsaljko, Vida, Lovren, Strinić – Rakitić, Modrić  – Rebić (Kovačić, 78.), Kramarić (Brozović, 60.), Perišić – Mandžukić (Pjaca, 86.).
Nigéria: Uzoho – Abdullahi, Balogun, Troost-Ekong, Idowu – Ndidi, Etebo  – Moses, Mikel (Nwankwo, 88.), Iwobi (Musa, 62,) – Ighalo (Iheanacho, 73.).  
Gólszerző: Etebo (32., öngól), Modric (71., 11-esből)
 
 

Dél-Amerika nem tud 11-est rúgni

Dániában joggal marad a Schmeichel-családban a válogatott kapus címe, de a peruiak is mindent elkövettek, hogy bakizhassanak a dán kapu előtt.
 
Miért marad ez emlékezetes meccs? Mert ilyen nyíltsisakos focit még nem láttunk a vébén. Könnyen eljutott mindkét csapat a másik kapujáig, csak a helyzetkihasználás volt pocsék. Végül az egy fokkal pragmatikusabb dánok egyet belőttek, ezzel győztek.
 
 
A meccs tanulsága: a videobírót még tanulják a hús-vér játékvezetők. A perui 11-eshez vezető akció és az ítélet között közel két perc telt el, mert a gambiai Bakary Gassama továbbengedte a játékot, és csak akkor ment visszanézni az akciót, amikor rászóltak a moszkvai központból. Jó döntés volt, de a videobírók ellenzőinek is igazat ad: az ítélet túl későn, a játék egy későbbi fázisában született meg.
 
A meccs Messije: Christian Cueva. Kiharcolta a 11-est, aztán kirúgta a labdát a stadionból. A csapatban betöltött szerepe mellett termetre is hasonlít az argentin zsenihez, a Sao Paulo középpályása mindössze 169 centi magas.
 
 
A meccs hőse: Kasper Schmeichel. Húsz évvel az édesapja, Peter utolsó világbajnoksága után védte a dán válogatott kapuját világbajnoki meccsen, apa-fiú párosnak ez először jött össze a futball történelmében. A Leicester hálóőre három hatalmas bravúrral járult hozzá a dán sikerhez, bár volt egy jó adag szerencséje is: a peruiak még fél méterről sem találták el a kaput vagy olykor a labdát se.  
 
C-csoport: PERU–DÁNIA 0-1
Peru: Gallese – Advincula, A. Rodriguez, C. Ramos, Trauco – Tapia (Aquino, 87.), Yotun – Carrillo, Cueva, Flores (Guerrero, 62.) – Farfan (Ruidiaz, 85.).   
Dánia: Schmeichel – Dalsgaard, Kjaer, Christensen (M. Jörgensen, 81.), Stryger Larsen  – Kvist (Schöne, 35.), Eriksen, Delaney – Poulsen, N. Jörgensen, Sisto (Braithwaite, 67.). 
Gólszerző: Poulsen (59.)
 

Messi ma mindent kihagyott

A franciák megszenvedtek a győzelemért, az argentinok csak szenvedtek.
 
Messi ma messzi volt önmagától, 11-est hibázott Izland ellen, amely döntetlent harcolt ki a labdarúgó-világbajnokság D csoportjának nyitómeccsén.
 
A meccs tanulsága: egyedül nem megy. A csapatként megint óriásit küzdő vb-újonc Izland kibekkelte a mindent Messire játszó Argentínát, kihasználta a dél-amerikai védelem bizonytalanságát, és volt egy jó adag szerencséje is, mert Szymon Marciniak lengyel játékvezető két büntetőgyanús esetnél sem kérte ki a videóbírót. 
 
Izlandnak semmi más dolga nem volt, mint hogy 3-4 emberrel körülvegye Messit, amikor nála a labda, és rákényszerítse a távoli lövésekre.
 
A meccs hőse: Hannes Thor Halldórsson. Amikor 1-1-nél kivéded Messi 11-esét, te vagy a király! Meg amúgy is remekül védett. 
 
 
A meccs borzalmas statisztikája: Messi 11 lövéséből egyik sem lett gól, mindössze 3 találta el a kaput. A többi argentin játékos 14-szer próbálkozott, és négyszer talált kaput. Izland kilencszer, alig 27 százalékos labdabirtoklás mellett. 
 
D-csoport: ARGENTÍNA–IZLAND 1-1
Argentína: Caballero – Salvio, Otamendi, Rojo, Tagliafico – Biglia (Banega, 54.), Mascherano – Meza (Higuaín, 84.), Messi, Di Mária (Pavón, 75.) – Agüero, 
Izland: Halldórsson – Sævarsson, Árnason, R. Sigurdsson, Magnússon – Gudmundsson (Gíslasson, 65.), Gunnarsson (Skúlason, 76.), Hallfredsson, Bjarnarson – G. Sigurdsson, Finnbogason (Sigurdarson, 89.).
Gólszerző: Agüero (19.), illetve Finnbogason (23.)
 
Fun fact: a vébének otthont adó stadionokban mindenhol tilos dohányozni. Kivéve az argentinok volt sztárjának, Maradonának, aki szivarral nyugtatta az idegeit:
 
 
 

A csúcstehnika győzte le Ausztráliát 

A kikínlódott francia sikerben a játékvezető ultramodern segédeszközei játszották a főszerepet.
 
A meccs tanulsága: a világbajnokság legértékesebbre becsült keretét (1,08 milliárd euró) alkotó játékosok még nem alkotnak csapatot. A franciáknál hárman is kezdtek a foci történelmének öt legdrágább igazolásából (Paul Pogba 105 millió euró, Ousmane Dembélé 115 millió euró, Kylian Mbappé 180 millió euró), de az első 10 perc szellemes, négy helyzetet is hozó focija után csak erőlködtek a jól betömörülő ausztrálok ellen. 
 
A meccs jórészében kézilabdás módra passzolták körbe tanácstalanul az ausztrálok tizenhatosát, és bár abban a franciák amúgy világbajnokok, az egy hete összefejelés miatt bekötött fejű Olivier Giroud érkezéséig hiányzott tőlük egy vérbeli beálló. A győzelmet végül csak egyéni villanások hozták meg számukra, na meg… 
 
…a meccs kulcsa: a csúcstehnológia. Az első francia találatnál a 11-es jogosságát megmutató videóbíró, a másodikban a gólvonal-tehnológiával összekötött okosóra győzte meg Andres Cunha játékvezetőt a helyes ítéletről. Pogba labdája egyetlen centivel került a gólvonal mögé, majd kipattant az ausztrál kapus kezébe. 
 
 
Az uruguayi bíró az ausztrálok büntetőjének befújása után is kikérte a moszkvai központban a képernyők előtt ülő segítőjének véleményét.
 

 
C-csoport: FRANCIAORSZÁG–AUSZTRÁLIA 2-1
Franciaország: Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez – Tolisso (Matuidi, 78.), Kanté, Pogba – Griezmann (Giroud, 70.), Mbappé, Dembélé (Fekir, 70.).
Ausztrália: Ryan – Risdon, Milligan, Sainsbury, Behic – Jedinak, Mooy – Leckie, Rogic (Irvine, 72.), Kruse (Arzani, 84.) – Nabbout (Juric, 64.).
Gólszerzők: Griezmann (58., 11-esből), Pogba (80.) illetve Jedinak (62., 11-esből)

 

Hirdetés