Vlase. Gabriel Vlase
béel
2018. június 14. csütörtök, 13:09
Gabriel Vlase képviselő a szerencsés kiszemelt.

Miközben a romániai közéletben jelenleg az a legfontosabb téma, hogy a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) kezdeményezze-e Klaus Iohannis államfő tisztségéből való felfüggesztését, ha az elnök nem veti alá magát az alkotmánybíróság ítéletének, és nem meneszti a korrupcióellenes ügyészség vezetőjét, Iohannis gesztust tett a PSD-nek.

Az államfői hivatal csütörtökön bejelentette: Gabriel Vlase szociáldemokrata politikust, a képviselőház alelnökét jelöli a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) igazgatói tisztségére.

Vlasétől nem idegen a hírszerzés: ugyan 1996-ban szerzett diplomát a bukaresti műszaki egyetemen, de később a Nemzetvédelmi Egyetemen képezte tovább magát, és a SRI nemzetbiztonsági főiskoláján is szerzett egy diplomát. Jelenleg tagja a védelmi és hjrszerzési, valamint a hírszerzési törvények módosításán dolgozó bizottságnak is.

A titkosszolgálatok vezetőit a parlament nevezi ki az államfő javaslata alapján.

A jobboldali Iohannis mostani jelölésével visszatérni látszik ahhoz a - megválasztása után felrúgott - korábbi íratlan szabályhoz, miszerint a hírszerzési igazgatók egyikét a kormányoldal, a másikat az ellenzék adja. Iohannis 2015-ben még saját – ellenzékben lévő – volt pártjából jelölt igazgatót mind a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), mind a SIE élére – emlékeztet az MTI.

A SIE igazgatói tisztsége csaknem két éve, 2016 szeptemberében, Mihai Razvan Ungureanu lemondásával üresedett meg, és azóta betöltetlen.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26971
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.
Csak januárban 310 ezer lej közpénzt bulizik el a kincses város.
Csak a jó ég tudja, mire lenne jó egy álhír-óra a jelenlegi középiskolai tantervben. Hacsak nem további álhírek terjesztésére.
Most először foglalták bele a bányászjárás dossziéjába tételesen, hogy melyik államigazgatási szerveket terheli a felelősség.
Hozta a formáját a botrányhős.
Az ország Bukarest ellen? Nem lenne rossz, ha a régiók végre a sarkukra állnának. Bár a harc még nem igazán kezdődött el. Sabin Gherman írása.