Húszhúsz
béel
2018. június 13. szerda, 12:38
Amely Iohannis szerint a politika legmagasabb szféráiban is tetten érhető.

Nagyon elemében van mostanában Klaus Iohannis államfő, aki egyszemélyes ellenzékként ott osztja a kormányoldalt, ahol éppen éri.

Szerdán például az oktatás helyzetéről szóló  World Development Report 2018: Learning to Realize Education's Promise című jelentés bemutatóján arról beszélt: a román politika magas szféráiban is tetten érhető, hogy Romániában gondot ookoz a funkcionális analfabetizmus.

„A romániai oktatási rendszernek különbséget kell tennie a gyerekek tudásszintje között, nem csak az iskolapadokban eltöltött éveket kell kipipálniuk. Ez egy olyan lecke, amely Romániára is érvényes, ugyanis egy 2016-ban készített tanulmány arra figyelmeztet, hogy a lakosság 42 százaléka funkcionális analfabéta, ez pedig a romániai politikai élet magas szféráiban is meglátszik" – mondta Iohannis.

Ez még csak általános megjegyzés volt, de aztán érkezett a kegyelemdöfés, amelyet Viorica Dăncilă miniszterelnöknek címzett.

„Továbbra is távolodunk az Európa 2020 – vagy húsz-húsz, ahogy újabban mondják – célkitűzéstől, ami a korai iskolaelhagyást illeti, a nálunk mért 18 százalékos aránnyal” - mondta az államfő.

A „húsz-hússzal” arra utalt, hogy Dăncilă kormányfő egy alkalommal a 2020-as évet húsz-húsznak mondta – ahogy azt angolul szokás. Csakhogy ő románul beszélt.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26952
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.