Speciális (el)bánásmód
Timi
2018. június 13. szerda, 18:46
Az iskola vezetősége egy nyilatkozat aláírására kötelezte a diákokat, hogy ne kerüljön több felvétel nyilvánosságra az iskola életéről.

A probléma szempontjából irreleváns intézkedést vezetett be a halláskárosultak kolozsvári iskolájának vezetősége, miután hétfőn nyilvánosságra került egy felvétel, melyen az egyik felvigyázó bántalmaz és halálosan megfenyeget egy diáklányt az intézmény bentlakásában. Ahelyett, hogy a diákok érdekeit szem előtt tartva a hasonló esetek megelőzésére fektetné a hangsúlyt, az iskola inkább a jó hírét félti, és egy olyan nyilatkozat aláírására kötelezi a diákjait, melynek értelmében

többé nem tehetnek közzé felvételeket az iskola életéről.

Az intézkedésre a Sérült Gyerekek Jogaiért Küzdő Európai Központ (CEDCD) hívja fel a figyelmet. Közleményükben azt írják, hogy az intézkedés korlátozó jellegű és az aláírás megtagadása semmilyen jogi következménnyel nem járhat.  Szerintük a hét eleji bántalmazás után fizikai és lelki megfélemlítésnek minősül a nyilatkozat aláírására való kényszerítés. Sőt, a diákok szabad véleménynyilvánításának jogát sértő intézkedés zaklatásnak is minősülhet, a kilátásba helyezett büntetések tükrében.

A CEDCD arra is figyelmeztet: nem elég, hogy a zárt ajtók és falak között élő, elszigetelt diákok nem tudják verbálisan kifejezni magukat, az iskola alkalmazottai pedig nem ismerik a jelnyelvet, ilyen ellenséges körülmények között

még azt is megtiltják nekik, hogy más kifejezési és önvédelmi csatornákat használjanak.

A nagy felháborodást keltő ügyben a CEDCD az ügyészségen tett feljelentést, a Nép Ügyvédje hivatalból vizsgálatot indított. A kolozsvári rendőrség bűnügyi eljárást, míg az iskola belső vizsgálatot kezdeményezett a felügyelőnő ellen. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26961
Annyira, hogy utcára vonuljanak a nagy korrupcióért elítéltek utolsó utáni szalmaszála ellen.
Még egy negatív rekord megdőlt, s az elemzők szerint tovább folytatódhat a lejtmenet.
Elszabadultak az indulatok az elmúlt hétvégén a székely síparadicsomban.
Ne tessék rosszra gondolni. Illetve tessék csak nyugodtan, de nem az ócska minősítésre, hanem a bukott diákok államhatalmára.
Lehet vitatkozni az okokon, lehet fanyalogni, de tény: a magyar kormány székelyföldi támogatásai jobb életminőséget ereményeznek.
S akkor még csodálkozunk, hogy kezükbe vennék a sorsukat?
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.