Csángó „Trianon”: a magyar falu, amely Neamţ megyében van, mégis Hargitában

A csángók lakta Háromkút hivatalosan egy Neamţ megyei községhez tartozik. A gyakorlatban azonban a lakóknak Hargita megyei iratai vannak.
Hirdetés

A rossz emlékű Ceauşescu-rendszer máig velünk élő, ártalmas örökségének újabb példája került a napokban a figyelem középpontjába: az 1968-as megyésítéskor a Hargita és Neamţ megye közötti határt úgy húzták meg, hogy a Háromkút nevű magyar falu közigazgatásilag „átkerült” a moldvai megyéhez. Hivatalosan azért, mert Damukhoz van közelebb.

A helybeli magyarok azonban ebbe nem törődtek vele, ezért aztán egytől egyig a Hargita megyei Gyimesközéplokra jelentkeztek át, oda szólnak az irataik, és oda is adóznak.

Az esetre a Digi 24 hírcsatorna figyelt fel, amely rövid riportot forgatott a helyszínen. A megközelítés amolyan jellegzetes, kissé leereszkedően bukaresti, a szerkesztő következetesen nem érti, miért ragaszkodnak a Hargita megyei identitáshoz a helybeliek, amikor a  Neamţ megyei község, Damuk – amelyhez Háromkút hivatalosan tartozik – román elöljárói nagyon szeretnék ezt a falut is fejleszteni, de hát nem lehet, mert a lakói máshova adóznak.

Háromkúton 59 háztartásban 160 ember lakik, mindannyiuk iratai Hargita megyébe szólnak. Az ok egyszerű: magyarok, ezért – bár tudnak románul – szívesebben intézik ügyes-bajos dolgaikat olyan hivatalokban, ahol az anyanyelvükön értekezhetnek. Ami természetes és normális.

Hirdetés

A helybeliek elmondták: ők biza nem hajlandóak  Neamţ megyéhez tartozni, továbbra is hargitaiak maradnának, hiába győzködi őket Damuk önkormányzata, illetve  Neamţ megye prefektúrája.

Ahhoz, hogy a jelenlegi helyzetet hivatalosítsák, és Háromkút visszatérjen Erdélybe, kormányrendelet szükséges. Addig Hargita és  Neamţ megye prefektúrája egyeztet, és megpróbál megoldást találni.

A kétlaki magyar falu
Háromkút a Békás-szorostól 15 km-re délre található, a Hagymás-hegység keleti oldalán, a Nagy-Teleki-csúcs közelében, a Hidegség völgyében, a Kis-Békás patak mentén – írja a Wikipédia.
Közigazgatásilag Damukhoz tartozik, a magyarok Gyimesközéplokra adóznak és ott szavaznak, a pap Gyergyószentmiklósról jár, a gyerekek Gyergyószentmiklósra vagy Gyimesfelsőlokra járnak általános iskola felső tagozatra bentlakásos formában. Nevét 1913-ban említették először. A falu a legeltetésre feljáró gyimesiek szálláshelyeiből kezdett kialakulni.
Azelőtt a mai Hargita megyében található Gyergyószentmiklós, később a Neamț megyei Almásmező része volt; 1956-ban az utóbbiból vált külön. A Kisbékás-patak két oldalán elszórtan sorakozó házakból áll. A bal parton mintegy ötven család él, zömében magyarok, a patak másik partját alig fél tucat román család lakja. A falu lakói túlnyomórészt gyimesi csángók. Az első telepesek Háromkútra a 19. század közepén érkeztek. Harminc gyimesközéploki gazda vette meg a terület egy részét. Kezdetben csak nyári szállásként lakták a területet, majd lassan állandó lakhelyükké vált.
A település három egymáshoz közel álló forrásról kapta a nevét. A trianoni békeszerződésig Csík vármegye Gyergyótölgyesi járásához tartozott.
A 2002. évi népszámlálás adatai szerint Háromkútnak 21 lakosa volt, mindenki román.

Hirdetés