Fotó: Szabó Tünde
TIFFta trófea
szabot
2018. június 3. vasárnap, 03:29
Pontosabban a róluk szóló, Az örökösök című film Paraguayból. És egy másik leszbikus párt alakító színészek lettek a legjobbak.

Kiosztották szombat este a díjakat Románia legjobb és legnagyobb filmfesztiválján, a 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF). A vörös szőnyeg a zárógálán idén is a kolozsvári román színház lépcsőjén futott, azon pedig több mint egy órán át áramlottak a versenyző filmesek és a meghívottak, összesen mintegy 800 vendég.

 
 
A TIFF közvetítése a vörös szőnyeges bevonulásról
 
Idén 12 olyan film indult a Transilvania Trófeáért, amely rendezőjének még csak az első, legfeljebb második filmje, és idén először indult a versenyben paraguayi alkotás. Marcelo Martinessi rendező rögtön meg is nyerte a 15 ezer eurós fődíjat a Las Herederas (Az örökösök) című filmjével, amely Berlinben Ezüst Medvét kapott.
 
 
A zsűri az idős leszbikus párról szóló film narrációjának szigorát, lebilincselő ritmusát értékelte különösen. A filmet vasárnap 13 órától vetítik a Florin Piersic moziban.
 
A legjobb rendezés díját és az ezzel járó ötezer eurót Hlynur Pálmason nyerte dán-izlandi filmjével, a Winter Brothers-zel (Téli fivérek), amelyben a két, homlokegyenest ellenkező természetű testvér esik egymásnak egy kis északi településen.
 
 
A zsűri figyelmét az alkotás „erős szenvedélyével, szépségével és filmes energiájával” vonta magára. Vasárnap délután háromtól lehet újra megnézni a Győzelem moziban.
 
A legjobb alakítás díját a brit Anchor And Hope (Horgony és remény) című film három főszereplője: Natalia Tena, Oona Chaplin és David Verdaguer kapta azért a „különleges módért, ahogyan kiegészítik egymást a vásznon, ahogy okosan és bájosan alakítják megható és humoros szerepeiket”, áll a zsűri indoklásában.
 
 
A fiatal leszbikus pár szülővé válásának történetét a Sapientia aulájában vetítik vasárnap este tíztől.
 
A zsűri 1500 eurós különdíját két film nyerte el: az iráni Asghar Yousefinejad Ev (Az otthon) című filmje erős realizmusával és komplex erkölcsi kérdésfelvetésével, illetve Anna Kruglova Scythe Hitting Stone (Kőre húzott kasza) című, német-orosz-fehérorosz koprodukcióban készült vizsgafilmje, amelyet a zsűri a jól kidolgozott szerkezetéért díjazott. A díjazott filmet délután fél hattól vetítik a Győzelem moziban, de hogy melyiket a kettő közül, egyelőre titok.
 
A külföldi kritikusok FIPRESCI-díjának nyertesét idén a politikai korrektséget feszegető szekcióból választották ki: az osztrák Ruth Mader kapta a Life Guidance című filmjéért. A közönség pedig a dán Gustav Möller minimalista thrillerjét szerette leginkább: a The Guilty (A bűnös) úgy nyerte el a közönségdíjat, hogy végig csak az egyik szereplőt, a sürgősségi hívásokat fogadó nyomozót látjuk, de közben meghalunk az izgalomtól, hogy fel tudja-e deríteni az ügyet, amelyben csak számítógépen tud nyomozni.
 
 
A filmet vasárnap délelőtt 11-től vetítik újra a Florin Piersic moziban, novembertől pedig a Bad Unicorn forgalmazza a hazai mozikban.
 
A Román Filmnapok szekciót a Pororoca című film nyerte meg, amely egy játék közben eltűnt kislány kétségbeesett bukaresti kereséséről szól, Ivana Mladenovic pedig a legjobb debütfilm ezer eurós díját nyerte el Soldații. Poveste din Ferentari (Katonák. Ferentari-i történet) című alkotásával. A Berlinben Arany Medvével díjazott Adina Pintilie Nu mă atinge-mă (Ne – érints meg) című filmje Kolozsváron mindössze a zsűri különdíját nyerte el ebben a szekcióban „a bátorságért és méltóságért, amelyet a rendező és az általa választott szereplők egyaránt mutattak”.
 
A rövidfilm kategóriát Bogdan Mureșanu nyerte meg Cadoul de crăciun (Karácsonyi ajándék) című filmjével, a zsűri két különdíját Dorian Boguță kapta Vasárnap című filmjéért, illetve Anghel Damian debütfilmjéért, a Michelangelóért, amelyben nagyon érzékenyen ábrázolja az – akár fájdalmas – igazság kimondásának fontosságát.
 
Életműdíjat idén Mészáros Márta rendező, Széles Anna színésznő és Fanny Ardant színésznő-rendező kapott, kiválósági díjjal Dan Nuțu filmes és mentori tevékenységét ismerték el.
comments powered by Disqus
Hatalmas a különbség Románia megyéi között a lakosság pénzköltése szempontjából. Az európai átlagtól olyan messze vagyunk, mint ide Svájc.
Csak van egy „apróság”, mely továbbra is akadályozza az óceánokon átívelő járatok bevezetését: a Kis-Szamos.
Most döntse el mindenki, érdemes volt-e ebben a formában megbuktatni a Dăncilă-kabinetet.
És nem minden román érti meg azt sem, hogy nem annyira a dákkorszak, mint a kommunista korszak szülöttje. Interjú Lucian Boia történésszel.
Az elszigetelt falvak lakóinak sokrétű szolgáltatást igyekeznek nyújtani civil kezdeményezésből.
Ki ez? Egy pincér? Nem! Dragnea? Neem! Akkor ki? A nevem Államelnök! Román Államelnök!
Bár ünnepelni talán még korai lenne, az ítélet ugyanis még nem jogerős, és mindez Romániában történik.
Hol szálljanak meg az idesereglő turisták, ha nincs elég férőhely?
A rettenet színháza mögött ott a gyógyítás, az átok mellett az áldás. A téma azért is aktuális, mert az ördögűzésnek napjainkban igazi reneszánsza van.
A parlament rábólintott a módosításra, így most jöhetnek a már megszokott, hónapokig tartó viták.
Igazán furcsa, hogy egy olyan ország államelnöke pózol kultúremberként, amely országban az olvasást nagyjából száműzték a közéletből. Van viszont állandó politikai hisztéria.
sőt, vissza kellene térnie oda, ahonnan elindult. Bukarestbe. Cristian Tudor Popescu írása.
De van egy rossz hírünk is: nem tudni, mennyire tojnak majd az illetékesek a szigorú törvényre.