Prince of Wales
béel
2018. június 1. péntek, 08:54
Annyit elárulunk: jól érezte magát.

Csütörtökön már az erdélyi Szászfehéregyházán, a nevét (vagy a tisztségéét?) viselő The Prince of Wales's Charitable Foundation alapítvány tulajdonában levő felújított parasztházban „lazult” Károly brit trónörökös, miután szerdán Bukarestben letudta a kötelező protokollköröket, és rövid találkozón vett részt Klaus Iohannis államfővel, Viorica Dăncilă miniszterelnökkel és Margit hercegnővel.

A walesi herceg érkezésére kézművestermék-vásárt időzítettek, a termelők Erdélyből, a Bánságból és Máramarosból érkeztek, de voltak a Kárptokon túli Óromániából, Bukovinából és a Duna-Deltából is.

Utóbbi helyszínt Ivan Patzaichin – amúgy lipován nemzetiségű – egykori kenus olimpiai bajnok képviselte, aki alapítványt hozott létre a Duna-Delta kulturális és gasztronómiai örökségének megőrzésére.

A herceg számos terméket kipróbált, így a termékeit a helyszínen kínáló sertéskolbász, a kenyér, a sajt, a ponytpasztrami, sőt a pálinkakészítő is büszkén elmondhatja: készítményeit a világ egyik legpatinásabb monarchiájának leendő uralkodója megtisztelte azzal, hogy megkóstolta.

Károly el is beszélgetett az árusokkal, és többek között örömét fejezte ki amiatt, hogy sikerült újra felfedezni a mangalica és a báznai sertést – a jelek szerint nagyon ízlett neki a kolbász.

Ezt követően a patinás szász erődtemplommal rendelkező településre érkezett német turistákkal is szóba állt.

Mint ismeretes, Károly alapítványa Szászfehéregyháza mellett a háromszéki Zalánpatakon is van egy birtoka, ahova szintén rendszeresen ellátogat erdélyi útjai során.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26802
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.