Huj, huj, hajrá!
Szerző: Boros Miklós
2018. május 31. csütörtök, 11:54
Oroszország előtt Angliában is rendeznek egy alternatív futball-világbajnokságot.

FRISSÍTÉS: A székely válogatott impozáns eredménnyel debütált: Bajkó Barna mesterhármasával és Magyari Szilárd találatával 4-0-ra legyőzte Tuvalut.

Május 31., romániai idő szerint 14.00. Coles Park stadion, London. Székelyföld–Tuvalu világbajnoki mérkőzés, a Független Labdarúgó-szövetségek Konföderációjának (CONIFA) harmadik világbajnokságán. Meg is nézheti, aki akarja, lesz internetes közvetítés.

De mi is ez a CONIFA és az ő világbajnoksága?

A kisebbségben vagy diaszpórában élő népcsoportok, el nem ismert vagy függetlenségért/autonómiáért küzdő nemzetek, nem FIFA-tag miniállamok nemzetközi futballszövetsége 2013-ban alakult meg, a svédországi Luleåban van a székhelye, jelenleg 49 tagot számlál, elnöke pedig a norvég Per-Anders Blind. Saját világranglistát vezet, amelynek élén jelenleg Pandzsáb áll, és megrendezett már két-két világ és Európa-bajnokságot, előbbieket a Nizzai Grófság (2014) és Abházia (2016), utóbbiakat egyaránt Padánia (2015, 2017) nyerte.

A The Times által Rebel World Cupnak, azaz Lázadók Világkupájának nevezett idei vb területileg ugyan Londonban lesz, ám a hivatalos házigazda Barawa, amely az Angliában élő szomáliai diaszpóra válogatottja. A korábbi 12 helyett immár 16 csapat vesz részt, 4 csoport sorsolva, amelyből az első kettő jut be a negyeddöntőkbe. A mérkőzéseket ugyan csak aprócska stadionokban rendezik, amelyek közül a legnagyobb II. Erzsébet királynő-stadion is csak 5000 férőhelyes, ám névadó szponzornak sikerült megnyerni egy világszinten ismert fogadóirodát.     

Mennyire jók a székelyek?

A trianoni határokon kívül élő magyar kisebbségek közül a Székelyföld, Kárpátalja és Felvidék tagja a CONIFA-nak, közülük előbbi kettő lesz ott az idei vb-n. Felvidék kijutott ugyan, de visszalépett, helyette indul Kárpátalja.

A székely válogatottnak ez lesz a második világbajnoksága, két éve Abháziában kilencedik lett, a tavalyi, Észak-Cipruson rendezett Európa-bajnokságon viszont már bronzérmes volt, a CONIFA-világranglistán pillanatnyilag az ötödik helyen áll. Az idei tornán a Liga 3-ban második helyen zárt FK Csíkszereda adja a csapat gerincét, élén a közel 350 élvonalbeli meccsel rendelkező játékos-edzővel, Ilyés Róberttel. A jelenleg az élvonalban futballozó játékosok közül a Fülöp-testvérek a legnagyobb nevek, de tagja a csapatnak a 14-szeres magyar válogatott, marosvásárhelyi születésű Csizmadia Csaba is. A legnagyobb hiányzók a Sepsi OSK-val pénteken még bajnoki meccset játszó Niczuly Roland és Hadnagy Attila. Két ismert, román válogatott teremfocista, Szőcs Lóránd és Szőcs László is évek óta tagja a székely keretnek.

A székely csapat csoportbeli ellenfelei egy igazi, létező ország, az óceániai Tuvalu mellett az Zimbabwétől függetlenedni vágyó Matabeleföld (szombaton 14 órától ) és az észak-olasz Padánia (vasárnap 14.00) lesznek. A döntő június 9-én lesz, öt nappal az Oroszországban esedékes „igazi” világbajnokság rajtja előtt.  

Tanasă ebben is magyarveszélyt lát

Miközben a székely válogatott utazását Hargita megye tanácsa és a Hargita megyei futballszövetség is támogatta, a feljelentő-blogger Dan Tanasă kizárná a román bajnoki rendszerből azokat a játékosokat, akik részt vesznek a világbajnokságon. Az Antena 3 által futballszakértővé „kinevezett” blogger szerint a székely válogatott „egy sokkal nagyobb, irredenta projekt része, amit Magyarország folytat Románia egy részén”.

A székely válogatott kerete
Kapusok: Nagy Barna (FK Csíkszereda), Somogyi Pál (Békéscsaba Labdarúgó Akadémia)
Hátvédek: Kilyén Szabolcs (FC Viitorul), Csizmadia Csaba (Budafoki MTE), Tankó  Zsolt (Kézdivásárhelyi SE ), Csíki Dénes (Székelyudvarhely FC), Rózsa Árpád (Székelykeresztúri Unirea), Benkő-Bíró Norbert (FK Csíkszereda)
Középpályások: Kis Szabolcs (Csornai SE), Csűrös Attila, Ilyés Róbert, Györgyi  Arthur, Mitra Szilárd, Magyari Szilárd (FK Csíkszereda), Szőcs Loránd (Csíkszeredai Imperial Wet), Gazda József (KSE), Fülöp István (Sepsi OSK)
Támadók: Hodgyai László, Bajkó Barna, Csiszér Balázs (FK Csíkszereda), Szőcs László (FK Székelyudvarhely), Fülöp Lóránd (FC Botoşani)
Szövetségi kapitány: Ilyés Róbert

 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26786
Mert adni ad. Mutatjuk, hogy mennyit.
Ha Európa ferde szemmel néz Magyarországra, akkor Románia kedvezőbb fényben tűnhet fel. És mégsem.
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.