Pénzügyeskedés
béel
2018. május 30. szerda, 07:41
Sebastian Vlădescunak egymillió eurónyi óvadékot kellett letétbe helyeznie ahhoz, hogy ne helyezzék előzetes letartóztatásba.

Kifizette Sebastian Vlădescu volt pénzügyminiszter annak az egymillió eurós óvadéknak egy részét, amelyet az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) annak fejében állapított meg, hogy ne előzetes letartóztatásban várja az ellene korrupció gyanúja miatt zajló vizsgálat eredményeit.

A volt tárcavezető a DNA közleménye szerint kedden délután egymillió lejt és százezer eurót helyezett letétbe egy bankszámlán, emellett három kilónyi aranyrögöt is felajánlott garanciaként – ezek értéke 109 ezer euró. De még nincs vége: 488 ezer euró értékű ingatlannal is jótállt a saját szabadságáért. Sőt további bankszámlákkal is kezeskedik érte.

Ennek nyomán a DNA nem rendelte el az előzetes letartóztatása helyezését, csupán 60 napos hatósági felügyelet alá helyezte, ami annyit jelent, hogy legalább hetente egyszer jelentkeznie kell a lakhelye szerinti rendőrőrsön.

Mint megírtuk, Vlădescu esetében május elején állapították meg a hatalmas összegű óvadékot, miután kétrendbeli vesztegetés elfogadásával gyanúsították meg.

A DNA szerint Vlădescu mandátuma idején két ízben is kenőpénzt kapott egy külföldi cégtől, amely a Bukarest-Konstanca vasútvonal felújítási munkálatait végezte.

A volt miniszter és az ügyben gyanúsítottként szereplő többi személy
összesen mintegy húszmillió euró kenőpénzt kapott a cégtől a 2005 és 2014 közötti időszakban
azért, hogy egyrészt azért vessék latba a befolyásukat, hogy az illető céggel kössön a román állam szerződést, és időben fizesse ki a munkálatok ellenértékét, másrészt azért, hogy egy másik vasútvonal-felújítási munka után visszafizessék a cégnek az áfát.

Maga  Vlădescu mintegy egymillió eurónyi kenőpénzt kapott.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26773
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.
Csak januárban 310 ezer lej közpénzt bulizik el a kincses város.
Csak a jó ég tudja, mire lenne jó egy álhír-óra a jelenlegi középiskolai tantervben. Hacsak nem további álhírek terjesztésére.
Most először foglalták bele a bányászjárás dossziéjába tételesen, hogy melyik államigazgatási szerveket terheli a felelősség.
Hozta a formáját a botrányhős.
Az ország Bukarest ellen? Nem lenne rossz, ha a régiók végre a sarkukra állnának. Bár a harc még nem igazán kezdődött el. Sabin Gherman írása.