Lucian Ban újra Kolozsváron

Abraham Burton szaxofonistával duóban, Blacksalt néven lép fel a kolozsvári magyar színházban.
Hirdetés
Május 29-án este 20:30-tól újra Kolozsváron ad koncertet Lucian Ban, román származású, New Yorkban élő zongorista. Ezúttal Abraham Burton tenorszaxofonossal közösen alkotott duójával, a Blacksalttal lép fel. A koncert helyszíne a kolozsvári magyar színház stúdióterme – áll a színház mai közleményében.
 
A zenészpáros a jazzet és az improvizációt erdélyi és belize-i hagyományos népzenei hatásokkal ötvözi, eredeti koncepcióban és hangzásban. Közös zenélésükről Abraham Burton a következőket nyilatkozta: 
 
„Lucian Ban zenéje egyike a legkreatívabbaknak azok közül, amelyeket valaha is játszottam. Sok érzelem és átélés van benne, sajátos belső ritmus, könnyed és rendkívül lírai zene.”
 
Abraham BurtonLucian Ban pedig így vall az Abrahammel közös munkáról: „Abraham és köztem egészen sajátos zenei és emberi kémia működik. Ő egyike az amerikai jazz szakavatott ismerőinek, elképesztő muzikalitással rendelkezik, ami valóban egyedülálló a jazz-zenészek között.”
 
Abraham Burtont (C. Lazia fotóján jobbra) az utóbbi évtizedek legnagyobb jazz-szaxofonosai között tartják számon. Olyan legendás zenészekkel játszott, mint Jackie McLean, Art Taylor, Jimmie Smith, vagy Wynton Marsalis. A ’90-es évek elején robbant be a jazz világába saját albumaival, amelyek hamarosan elnyerték a szaksajtó (New York Times, Jazz Times, DownBeat stb.) elismerését. Fellépett a világ összes rangos fesztiválján Európától Dél-Amerikáig és Japántól Alaszkáig.
 
„Ők ketten olyan zenét játszanak, amely újra feltalálja a nyelvet, olyan hangzó sodrást teremtenek, amely a jazz nagy múltú hagyományai felől érkezik, és kreatív módon mutat a jövő felé. Az »új jazz« leglátványosabb formáját képviselik” – írja róluk a Jazz Inside Magazine. 

Hirdetés