Hantapolitika
béel
2018. május 17. csütörtök, 12:43
Az államfő ragaszkodik a hagyományos bukaresti stratégiához, miszerint nem foglalnak egyértelműen állást senki mellett sem. Legalábbis amíg nem derül ki, melyik kerekedik felül.

Nem enged Klaus Iohannis államfő abból, hogy Romániának nem kell választania az Egyesült Államok és az Európai Unió közt, hanem egyformán jóban kell lennie mindkettővel.

Az elnök csütörtökön Szófiába érkezett az EU-tagállamok és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozójára, ezen alkalomból nyilatkozott az újságíróknak.

És ha már nyilatkozott, akkor elmondta: alapjaiban tartja hibásnak azt, hogy egyesek szeretnék elhinteni azt a gondolatot, hogy Romániának választania kell az Egyesült Államok és az Európai Unió között.

„Nem csatlakozunk az Egyesült Államokkal való szembenállás logikájához, mivel rendkívül fontos partnerünk. De ahogy egy családban is akadnak nézeteltérések, a partnerek között is támadhatnak súrlódások. Ez nem jelenti azt, hogy feladjuk az Egyesült Államokkal meglevő partneri viszonyt, vagy hogy valaki lemond az Európai unióról. Nem! Az ilyen megközelítés alapvetően elhibázott volna” – mondta.

Iohannis úgy gondolja,kontraproduktív az a felvetés, hogy választani kellene az Egyesült Államok és Európa között. „Mi, románok, választottunk. Az Egyesült Államokat és az Európai Uniót is. Senki sem kötelezett egyikre sem. Kizárólag a mi akaratunkból történt, így megyünk tovább” – mondta.

Egyúttal ismét kijelentette: Románia külpolitikája három tartópilléren nyugszik: az Egyesült Államokkal fennálló stratégiai partnerségen, a NATO-tagságon és azon, hogy része az EU-nak.

És ha már rákérdeztek, hozzátette: továbbra is szeretné, ha Viorica Dăncilă miniszterelnök lemondana tisztségéből. Azt ugyanakkor tagadta, hogy megfenyegette volna a kormányfőt, amikor azt mondta: jobban jár, ha azt teszi, amit mondanak neki.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26628
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.
Csak januárban 310 ezer lej közpénzt bulizik el a kincses város.
Csak a jó ég tudja, mire lenne jó egy álhír-óra a jelenlegi középiskolai tantervben. Hacsak nem további álhírek terjesztésére.
Most először foglalták bele a bányászjárás dossziéjába tételesen, hogy melyik államigazgatási szerveket terheli a felelősség.
Hozta a formáját a botrányhős.
Az ország Bukarest ellen? Nem lenne rossz, ha a régiók végre a sarkukra állnának. Bár a harc még nem igazán kezdődött el. Sabin Gherman írása.
Jól beolvasnak Bukarestnek a kisegyesülés évfordulóján.
Repülés a behavazott fenyveserdők fölött.
Egy régóta húzódó küzdelem ért véget a kolozsvári bíróság döntésével.
Nagyjából sehova. Mert lehet, hogy hősies dolog ennyi ideig protestálni, ám a mioritikus politikai valóság keményebb dió.
Ha romániai foci szeretve gyűlölt magyar csillaga interjút ad, arra bizony oda kell figyelni.