A hét műtárgya
béel
2018. május 16. szerda, 10:24
A Párizsban világhírűvé vált neves román alkotó egyik művéért csillagászati, rekordnak számító összeget fizetett boldog új tulajdonosa egy árverésen.

Illetékekkel és bizományi díjjal együtt 71 millió dollárért kelt el a Christie's aukciósház kedd esti, New York-i árverésén Constantin Brâncuşi 1932-ben készített bronzszobra.

A 78 centiméter magas, La Jeune Fille Sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard) című szoborra telefonon licitált vevője.

A The New York Times szerint

ez a legmagasabb ár, amit eddig Brâncuşi-alkotásra kifizettek.

Abigail Asher New York-i szakértő úgy vélekedett, hogy Constantin Brâncuşi alkotása 'legendás', és az emberek „vadásszák” a legendákat.

A műtárgypiacon kevés Brâncuşi-mű kapható. 2017 májusában szintén a Christie's aukcióján kelt el egy 1913-ban készült szobra, a La Muse Endormie, 57,4 millió dollárért.

A La Jeune Fille Sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard) című alkotást, amely kedden 71 millió dollárért cserélt gazdát,

1955-ben vette meg egy amerikai házaspár a művész párizsi műhelyéből 5000 dollárért

– írja a Bloomberg News. Az utóbbi negyven év során a szobor a New York-i Metropolitan Szépművészeti Múzeumban volt kiállítva.

A Christie's ismertetése szerint Nancy Cunard a művészek eltökélt támogatója volt a két világháború közötti Párizsban, köréhez tartozott Marcel Duchamp, Ezra Pond és James Joyce is.  Brâncuşi-sal 1923-ban találkozott először. A találkozót a szintén román származású költő, a dadaizmus „atyja”, Tristan Tzara hozta össze.

A vicc a sztoriban az, hogy Cunard nem állt modellt a szobrásznak, és csak évekkel később tudta meg, hogy  Brâncuşi szobrot mintázott róla.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26608
Annyira, hogy utcára vonuljanak a nagy korrupcióért elítéltek utolsó utáni szalmaszála ellen.
Még egy negatív rekord megdőlt, s az elemzők szerint tovább folytatódhat a lejtmenet.
Elszabadultak az indulatok az elmúlt hétvégén a székely síparadicsomban.
Ne tessék rosszra gondolni. Illetve tessék csak nyugodtan, de nem az ócska minősítésre, hanem a bukott diákok államhatalmára.
Lehet vitatkozni az okokon, lehet fanyalogni, de tény: a magyar kormány székelyföldi támogatásai jobb életminőséget ereményeznek.
S akkor még csodálkozunk, hogy kezükbe vennék a sorsukat?
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.