Létezik, hogy a kormányfő nem tudja, hogy ő a kormányfő?

Viorica Dăncilă ismét kínos szituációba keveredett a sajtósok körében.
Hirdetés

Hiányos kommunikációs kompetenciái miatt Viorica Dăncilă eddig is az egyik legfőbb mémforrás volt Romániában, de ezzel a mai nyilatkozatával minden eddigi bakiját messze túlszárnyalta. Éppen távozóban volt, amikor a sajtósok arról kérdezték, hogy a külügyminiszter, Teodor Meleşcanu részt vesz-e az államfőnél, Klaus Iohannisnál tett keddi látogatáson a Cotroceni-palotában.

Viorica Dăncilă válaszában saját magára, tehát a kormányfőre úgy utalt, mintha egy harmadik személy lenne, íme:

„Meleşcanul (Sic!) úr beszélt velem, beszélt a kormányfővel, és természetesen, ha a kormányfő beleegyezik, akkor részt fog venni (a találkozón). Én nem tudok jóváhagyni olyasmit, amiről nem kérdeztek.”

Az újságírók szerencsére szóltak neki, hogy ő a kormányfő, úgyhogy reméljük, mihamarabb megemészti ezt a legkevésbé sem váratlan fejleményt, és elkezd eszerint cselekedni.

 

Hirdetés

Csak tippelni tudunk, hogy kire gondolhatott, amikor a kormányfőt emlegette: valószínűleg arra, aki valójában a hatalmat gyakorolja, azaz Liviu Dragneára. Máskülönben arra kell gondolnunk, hogy egy nem beszámítható személy vezeti a kormányt.

Klaus Iohannis államfő egyébként hétfőn az Alkotmány 86-os cikkelyére hivatkozva hívta egyeztetésre a kormányfőt, hangsúlyozva, hogy a kedden 11 órára tervezett találkozón a Románia külpolitikájával kapcsolatos „sürgős és kiemelten fontos problémákról” kíván tárgyalni vele, többek között Románia izraeli nagykövetségének áthelyezéséről is. A meghívásban az államfő azt is megjegyezte, hogy a miniszterelnököt az illetékes szakminiszterek is elkísérhetik a találkozóra.

 

Hirdetés