Ilie Bolojan és Gheorghe Carp | Fotó: Archívum
Beteg egészségügy
MTímea
2018. május 7. hétfő, 19:40
A kormány mellett a helyi önkormányzat is megcsapolná a bérüket: 36 orvos és az asszisztensek mintegy 80 százaléka nyújtotta be kollektíven a felmondását, hiába kaptak ígéretet a helyzet átmeneti rendezésére.

Példátlan helyzet állt elő a váradi sürgősségi ellátásban miután 36 orvos és az asszisztensek mintegy 80 százaléka közösen benyújtotta felmondását. A Sanitas egészségügyi szakszervezet által meghirdetett országos figyelmeztető sztrájk mellett Nagyváradon az is tetézi a kórházi alkalmazottak elégedetlenségét, hogy a helyi önkormányzat csütörtökön az alkalmazottaknak járó pótlékok csökkentéséről szavazott. Ez 60, illetve 25 százalékos bércsökkentést jelent az orvosoknak és az asszisztenseknek.

A hírre pénteken a megyei kórház sürgősségi osztálya és a rohammentő-szolgálat (SMURD) alkalmazottai, élükön dr. Hadrian Borcea osztályvezető főorvos az intézmény elé vonultak, ahol megírták kollektív felmondásukat. A hétvégén Ilie Bolojan polgármester találkozott az elégedetlenkedőkkel, és azzal próbálta meggyőzni őket, hogy legyenek türelemmel míg Viorica Dăncilă kormányfő és a Sanitas vezetői megegyeznek. Azt is megígérte, hogy az önkormányzati döntés nyomán nem csökken a bérük, mivel külön költségvetésből fogják fedezni a hiányzó összegeket. Hadrian Borcea azt javasolta a beosztottaknak, hogy várjanak még a felmondás iktatásával.

Mindez azonban úgy tűnik nem győzte meg őket arról, hogy ne nyújtsák be felmondásukat. Hétfő reggel a megyei és a városi kórház sürgősségi osztálya, illetve a rohammentő-szolgálat (SMURD) mind a 39 orvosa és az asszisztensek 80 százaléka adta be a május 14-én életbe lépő a felmondását. Igaz, Gheorghe Carp, a megyei kórház igazgatója jelezte, ahhoz, hogy szabályos legyen a felmondás, egyénileg, és nem kollektíven kell benyújtani.

A sürgősségi ellátást egyelőre nem befolyásolja az alkalmazottak döntése. 

Ilie Bolojan mai sajtótájékoztatója a témában:   

comments powered by Disqus
A hórukkpolitika és a villámreform legalább olyan veszélyes lehet, mint a balkáni halogatás.
A rácsok mögül ujjal mutogat a bukott kormányfőre EU-s pénzekkel kapcsolatos csalással vádolva őt.
Három napja keresik a rendőrök, a csendőrök és a hegyimentők.
A kincses város egyelőre utolérhetetlen Romániában a tömegközlekedés fejlesztésében.
Kerekes Erzsébettel, a gyermekfilozófia egyik erdélyi meghonosítójával beszélgettünk oktatásról, filozófiáról, gyermekekről.
Közbeszerzés: közbe’ szereznek.
Nemes célokkal alakult meg Kolozsváron az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.
Románia jövőképe új hegyláncok megjelenésén és megismétlődő egyéni baleseteken alapszik. Ettől eltekintve, ugyanaz a dagonya. Traian Ungureanu írása.
Eltévesztették a címet, de ha már betértek, keménykedni kezdtek. Emberükre leltek.
Ahelyett hogy elmennének egy lakatlan szigetre, pár könyvvel. Például.
Vajon tényleg egyesülhet a két párt?
Ezzel az aljas húzással állt elő Răzvan Cuc a bizalmatlansági indítvány napján – állítja a Tarom kirúgott igazgatója.
Pár mondat egy körülrajongott film kapcsán, amely nagyon nem az elnyomó rendszer ellen lázadó kisember-hősről szól. Csakhogy a csodavárókat a valóság egyáltalán nem érdekli.