Tisztelettel adózunk
béel
2018. április 26. csütörtök, 08:00
Ha már Mátyás-emlékév van. Eugen Teodorovici a hosszú hétvégén leselkedik majd az adóhivatali alkalmazottak után, hogy azok ne zaklassák indokolatlanul a vállalkozókat.

Egészen sajátos módszert dolgozott ki Eugen Teodorovici pénzügyminiszter arra, hogy rábírja az adóhatóság ellenőreit: ne zaklassák fölöslegesen a cégeket az ellenőrzések során. A tárcavezető közölte, a május elsejei hosszú hétvégén ő is kilátogat a Fekete-tenger partjára, de nem pancsikolni, és nem is hivatalos miniszteri pompában. Hanem szinte rangrejtve, hogy – mint fogalmazott - „az árnyékból” kövesse nyomon az adóhatóság embereit. Tisztára, mint annak idején Mátyás király.

Teodorovici elmondta, a tengerparton lesz, hogy megbizonyosodjon: az adóhatóság a vendégfogadók gazdasági tevékenységének megzavarása nélkül fog ellenőrizni.

A parlament épületében nyilatkozó Teodorovici elmondta, tárgyalt az Adócsalás Elleni Főigazgatóság képviselőivel, akik közölték vele, hogy terveik szerint a tengerparton fognak ellenőrzéseket végezni a május elsejei szezonkezdéskor.

„Egyértelműen megkértem őket, hogy ne zavarják meg a gazdasági szereplők tevékenységét, nehogy ilyen eljárásokról szerezzek tudomást. De senkinek nem kell aggódni vagy félni az ANAF ellenőrzéseitől.

Aki betartja a törvényt, aki bevezeti a pénztárgépbe a bevételi összegeket, az a barátunk”

– mondta a pénzügyminiszter.

Teodorovici kilátásba helyezte, hogy jelen lesz a tengerparton, és rejtőzködve, de követni fogja az adóhatóság alkalmazottait, akiknek tiszteletben kell tartaniuk az adófizetőket, és nem szabad akadályozniuk a cégek gazdasági tevékenységét.

„Ez megtörténhet éjjel is, nappal is” – figyelmeztetett a miniszter.

Már csak arra vagyunk kíváncsiak, hogyan kerüli el a sokat szereplő tárcavezető, hogy felismerjék: BMW-s, kigyúrt menő csávónak, szilikonkeblű cicababának, vagy kebabosnak álcázza majd magát. Ne adj' Isten, pálmafának.

Amúgy Teodorovici nem először izzasztja meg az adóhivatali alkalmazottakat. Mivel március végén kiderült, hogy a februári pénzügyi mérleg siralmasra sikeredett, elrendelte, az adóhatóság (ANAF) vezető tisztviselői maradjanak benn délután is a munkahelyükön, hogy ellenőrizzék a hasonlóan hatalmas költségvetési lyukkal fenyegető márciusi adatokat.

Egyébként egészen jó ötletei is vannak. Így például papírlevél helyett interneten kommunikálna az adófizetőkkel.

A legnagyobb visszhangot kiváltó javaslatot azonban tavaly tette, még Mihai Tudose akkori miniszterelnök tiszteletbeli tanácsadójaként. Fölvetette, hogy meg kéne adóztatni az adómentességet élvező román ortodox egyházat.

Akkor a tisztségébe került az amúgy korrekt felvetés, de azért most sem akar teljesen lemondani róla. Igaz, nem az államkasszába fizettetné be a pénzt, hanem arra ösztönözné az egyházat, hogy szociális programokra költse azt az összeget, amelyet adóként kellene kicsengetnie.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26374
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.