Fotó: FMMN
szórványban
Szerző: Főtér.ro
2018. április 24. kedd, 21:33
Június 8–10. között kulturális és szórakoztató programok sokaságával várnak Nagyenyeden.

A Fehér Megyei Magyar Napok sztárfellépői idén a jól ismert Beatrice, valamint Vincze Lilla és a Napoleon Boulevard lesznek, de a koncertprogramot színesítik a Fölszállott a Páva közönségdíjasai, a Tatrospart Táncegyüttes, közösen a Gyimesvölgye férfikórussal, az Ördögszekér Zenekarral, valamint a Háromszék Táncegyüttes. Gyerekkoncerttel érkezik a Karaván együttes, és a már hagyománnyá vált véndiák koncerttel a Smici Blues Band zenekar, míg a  Magyarlapádi Piros Pántlikás, a Vajasdi Margaréta és a Nagyenyedi Ficfa zenekar egy közös táncházzal készül.

Az említett programok mellett, idén is minden érdeklődőt kiállítással, kulturális rendezvényekkel, tanácskozásokkal, sporttevékenységekkel és gyermekfoglalkozásokkal várnak.

Az esemény a hagyományos tornabemutatóval nyílik. A több mint száz éves hagyomány folytatására a kollégiumi diákság idén is továbbviszi az év végi Tornavizsga közösségépítő erejét. Az eseménysorozat alatt olyan művészeket, előadókat és vállalkozókat mutatnak be, akik a szórványban maradtak, erősítve, támogatva a magyarságot.

A Torockói Íjász Szer Egyesület hagyományos íjászattal látogat el a rendezvényre, ahol változatos bemutatókkal készülnek: ismertetik a jurta felállítását, a honfoglaló magyarság korhű ruházatát, harci szokásait, harcművészetét, valamint az íj használatát és az íjjal lövés fogásait. A bátrabbak íjász ügyességi vételkedőkben is részt vehetnek.

Tekintettel arra, hogy 2018 a család éve: a szombati napot a családi programoknak szentelik. Délelőttől kezdődnek a kézműves foglalkozások, majd 17 órától a Karaván együttes szórakoztatja a közönséget. Napközben foci- és kosárlabda-bajnokságra kerül sor, diákokat, szülőket és véndiákokat egyaránt várnak a csapatokba.

A Kollégium udvarán kézműves termékek és gasztrosarok várja az érdeklődőket, ahol enyedi borokat, bográcsos ételeket, helyi kézműves édességeket és egyéb finomságokat lehet kóstolni.

A Bod Péter Alapítványt szervezésében, Gyulafehérváron zárul a rendezvénysorozat a Háromszék Táncegyüttes előadásával.

 

 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26357
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.