A Fehér megyei szórványmagyarság is magyar napokra készül

Június 8–10. között kulturális és szórakoztató programok sokaságával várnak Nagyenyeden.
Hirdetés

A Fehér Megyei Magyar Napok sztárfellépői idén a jól ismert Beatrice, valamint Vincze Lilla és a Napoleon Boulevard lesznek, de a koncertprogramot színesítik a Fölszállott a Páva közönségdíjasai, a Tatrospart Táncegyüttes, közösen a Gyimesvölgye férfikórussal, az Ördögszekér Zenekarral, valamint a Háromszék Táncegyüttes. Gyerekkoncerttel érkezik a Karaván együttes, és a már hagyománnyá vált véndiák koncerttel a Smici Blues Band zenekar, míg a  Magyarlapádi Piros Pántlikás, a Vajasdi Margaréta és a Nagyenyedi Ficfa zenekar egy közös táncházzal készül.

Az említett programok mellett, idén is minden érdeklődőt kiállítással, kulturális rendezvényekkel, tanácskozásokkal, sporttevékenységekkel és gyermekfoglalkozásokkal várnak.

Az esemény a hagyományos tornabemutatóval nyílik. A több mint száz éves hagyomány folytatására a kollégiumi diákság idén is továbbviszi az év végi Tornavizsga közösségépítő erejét. Az eseménysorozat alatt olyan művészeket, előadókat és vállalkozókat mutatnak be, akik a szórványban maradtak, erősítve, támogatva a magyarságot.

A Torockói Íjász Szer Egyesület hagyományos íjászattal látogat el a rendezvényre, ahol változatos bemutatókkal készülnek: ismertetik a jurta felállítását, a honfoglaló magyarság korhű ruházatát, harci szokásait, harcművészetét, valamint az íj használatát és az íjjal lövés fogásait. A bátrabbak íjász ügyességi vételkedőkben is részt vehetnek.

Tekintettel arra, hogy 2018 a család éve: a szombati napot a családi programoknak szentelik. Délelőttől kezdődnek a kézműves foglalkozások, majd 17 órától a Karaván együttes szórakoztatja a közönséget. Napközben foci- és kosárlabda-bajnokságra kerül sor, diákokat, szülőket és véndiákokat egyaránt várnak a csapatokba.

A Kollégium udvarán kézműves termékek és gasztrosarok várja az érdeklődőket, ahol enyedi borokat, bográcsos ételeket, helyi kézműves édességeket és egyéb finomságokat lehet kóstolni.

Hirdetés

A Bod Péter Alapítványt szervezésében, Gyulafehérváron zárul a rendezvénysorozat a Háromszék Táncegyüttes előadásával.

 

 

 

Hirdetés