Arab kézre kerül Románia második legnagyobb szigete?

Amely egyben Európa legnagyobb mezőgazdasági ültetvénye. Az történt, hogy egy igazi arab sejk vetett rá szemet.
Hirdetés

Kiszivárgott a hír: az egyesült arab emírségekbeli Al Dahra cég tárgyalásokat folytat az Agricost részvénytársasággal, de a romániai hatóságokkal is, a vállalat megvétele ügyében.

És most elmondjuk mindezt érdekfeszítőbben. Van egy sziget a Dunán: a Brăilai Nagysziget. Tényleg nagy, 710 négyzetkilométeres területével Románia második legnagyobb szigete. (A legnagyobb a 831,3 négyzetkilométer területű Balta Ialomiței.) Ezen a szigeten található az a bizonyos ültetvény, Európa legnagyobbja. Elsősorban gabonaféléket termesztenek a rendelkezésre álló 56 000 hektáron: itt vannak Románia legnagyobb gabonalerakatai is. A farmot az említett Agricost részvénytársaság működteti, amely haszonbért fizet érte a román államnak, a sziget tulajdonosának.

És akkor itt jön be az a bizonyos Al Dahra cég az Egyesült Arab Emírségekből. Amely, ugye, meg akarja vásárolni a farmot, potom 200 millió euróért. És hogy kié az Al Dahra? Nos, az urat úgy hívják, hogy Hamdán bin Zájed Ál Nahján sejk, és mellesleg az uralkodói ház tagja, no meg Abu Dzabi emírje.

Az Agricost részvénytársasághoz közelálló források szerint a tárgyalások előrehaladott állapotban vannak. A román állam hatóságai egyelőre egy kukkot sem árultak el az üggyel kapcsolatban. Az mindenesetre sokatmondó, hogy az egyesült arab emírségekbeli gazdasági miniszter nemrég találkozott a román külügyérrel, a mezőgazdasági miniszterrel, Liviu Dragnea szociáldemokrata elnökkel és az államelnöki hivatal képviselőivel.

Ha az üzletet sikerül nyélbe ütni, az arabok haszonbért fizetnek majd a román államnak, évi 5 millió eurót. És hogy mit akarnak kezdeni az ültetvénnyel? Hát, létrehozzák a világ legnagyobb lucernaültetvényét. A terményt pedig a tevék elé teszik, takarmány gyanánt.

Hirdetés