A szövetségesek simán újra lecsapnak Szíriára, ha kell

A labda Aszadék térfelén pattog. Ha értettek a szombati leckéből, minden jó. De ha megint átlépik a „vörös vonalat”, magukra vessenek.
Hirdetés

Frissítés: 

A Pentagonban szombat délután tartott sajtóértekezleten Kenneth McKenzie vezérőrnagy kijelentette: az amerikai-brit-francia katonai akciónak nem az volt a célja, hogy megdöntse Bassár el-Aszad rezsimjét, viszont határozott üzenetet hordoz a damaszkuszi hatalom részére.

A vezérőrnagy szerint a szövetséges erők összesen 105 rakétát lőttek ki szíriai célpontokra. Az amerikaiak adatai arra utalnak, hogy a szíriai rezsim vegyi fegyvereit a barzahi kutatóközpontban tárolták, amelyeket a támadás során megsemmisítettek.

„Néhány vegyi fegyver, illetve némi infrastruktúra maradt Szíriában, ám a támadások jelentős mértékben csökkentették az ország kémiai fegyverkészletét”, mondta McKenzie.

A vezérőrnagy azért hozzátette: az Amerikai Egyesült Államok készen áll, ha esetleg Szíria vagy szövetségesei hasonló akciókat hajtana végre.

Dana W. White, a Pentagon szóvivője is kiemelte a katonai beavatkozás sikerét, a civil áldozatok teljes hiányát, a szíriai légvédelem csekély hatékonyságát, továbbá megjegyezte, hogy ettől a pillanattól kezdve Aszad térfelén pattog a labda.

 

Így lőtték ki a francia rakétákat szombat hajnalban. Florence Parly francia hadügyminiszter által közzétett videó. 

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter ezzel párhuzamosan szintén azt nyilatkozta, hogy simán sor kerülhet újabb katonai beavatkozásokra Szíriában, ha a damaszkuszi rezsim ismét átlépi a „vörös vonalat”.

*

Donald Trump amerikai elnök szombat hajnalban bejelentette: az Amerikai Egyesült Államok és szövetségesei, Nagy Britannia és Franciaország célzott rakétatámadást hajt végre Szíria ellen, a Bassár el-Aszad diktátor által vezetett rezsim által Dúmában végrehajtott, 70 áldozatot követelő vegyifegyver-támadás válaszcsapásaként.

 

Hirdetés

Donald Trump bejelenti a támadást

Az összehangolt rakétatámadást romániai idő szerint hajnali négy órakor elkezdték. A célpontok olyan katonai létesítmények voltak, ahol feltételezhetően vegyi fegyverek előállításához használható anyagokat tároltak.

Az összehangolt támadás hajnali hat óra körül véget is ért. James Mattis amerikai hadügyminiszter bejelentette: egyszeri támadásról volt szó, a szövetségesek egyelőre nem terveznek további csapásokat.

Donald Trump már korábban bejelentette, hogy a vegyifegyver-támadás miatt le fognak csapni Szíriára, ezzel kapcsolatban éles szócsata alakult ki az amerikai elnök és különböző orosz hivatalosságok között a belengetett rakétatámadás kapcsán. Oroszország szerint nem a legitim szír kormányt kellene rakétázni, hanem a terroristákat. Trump kicsit visszavett a hangerőből, ám a szombati rakétatámadás véget vetett a találgatásoknak.

Az orosz külügyminisztérium által kiadott nyilatkozat szerint a szír légvédelmi egységek több rakétát lelőttek (megjegyzendő, hogy ezeket a légvédelmi egységeket még a Szovjetunióban gyártották), és egyetlen orosz katonai támaszpontot sem ért támadás Szíriában.

Az Aszad-rezsim egyik hivatalossága ugyanakkor azt nyilatkozta, a célba vett katonai létesítményeket napokkal korábban kiürítették, hála az oroszok figyelmeztetésének.

 

Rakéták Damaszkusz fölött

A szír állami televízió bejelentette: a légvédelem legalább tíz (későbbi adatok szerint 13) rakétát megsemmisített, ám a támadások során legalább három civil megsérült.

Irán ismét teljes mellszélességgel kiállt az Aszad-rezsim mellett. Az iráni külügyminiszter kijelentette: a támadásnak regionális következményei lesznek, amelyekért az AEÁ-t és szövetségeseit terheli a teljes körű felelősség.

Oroszország gyakorlatilag pontosan ugyanezt mondta. Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet hozzátette: a szövetségesek teljes mértékben figyelmen kívül hagyták az orosz figyelmeztetéseket. Márpedig ily mértékben nem lehet megsérteni Oroszország elnökét. Ja, és Amerikának nincs joga más országokat blamálni, amikor éppen ő rendelkezik a világ legnagyobb vegyifegyver-arzenáljával.

A másik oldalon a NATO, Kanada és Ausztrália jelezte, hogy támogatja a szövetségesek válaszcsapását. Németország korábban bejelentette: kimarad a támadásból, viszont támogat minden erőfeszítést, amely világossá teszi mindenki számára, hogy a vegyi fegyverek használata elfogadhatatlan.

Hirdetés